Last news in Fakti

15 Август, 2019 14:10 1 568 5

Facebook е транскрибирал аудио съобщенията на потребителите си

  • facebook

Става все и все по-трудно да се следят всички лоши неща, които Facebook прави, обикновено преминавайки линията на поверителност на потребителите си. Не минава и седмица, без да научим за някаква нова аморална, но не непременно незаконна практика от социалната мрежа.

Съвсем наскоро Facebook и Федералната комисия по търговия на САЩ постигнаха споразумение по някои сенчести постъпки относно поверителността, а сега научаваме, че има още много неща, за които не знаем. Още по-лошото е, че наяве излизат малки парченца, които са част от много по-голям пъзел, който не можем да видим.

Оказа се, че социалната мрежа е наемала фирми, които да преслушват и транскрибират аудио съобщения на потребителите си. Разбира се, Facebook далеч не прави нещо незаконно, имайки валиден отговор. Аудио съобщенията са били изпратени през техните услуги, което технически може да им позволи да ги използват. Според доклад на Bloomberg Facebook твърди, че записите са анонимни, което по никакъв начин не ги оневинява.

Наетите от социалната мрежа компании за транскрибиране не са знаели какъв е произходът на файловете. Именно защото не са имали представа откъде са данните, а нещата, които е трябвало да преписват са съдържали личен материал, заедно с вулгарно съдържание, някои от работещите по процеса са докладвали за нередности.

Facebook вече отговори на обвиненията и каза, че подобно на Apple и Google са спрели да преглеждат аудио съобщения преди повече от седмица. Това обаче означава, че те са преустановили тази дейност, само защото са ги хванали.

Истината е, че Google, Amazon, Apple и вероятно редица други компании правят подобни неща. Целта е проста и това е да продължават и да развиват и разработват алгоритмите на изкуствения си интелект. Колкото и умен да е изкуственият интелект, той има нужда от огромна база данни, за да се подобрява. Все пак, използването на личната информация на потребителите за тази цел не е нито морално, нито оправдаемо.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 посерко

    5 0 Отговор
    Засега искуствен интелект, развитие, реклами, нищо лошо. Докато не дойде някой луд и го използва за друго.
  • 2 AUDI

    4 1 Отговор
    Искам да ми обясниш ама чист български какво аджеба означава - транскрибирам ;)

    Коментиран от #4

  • 3 Чичо АДИ

    6 0 Отговор
    Пишете ,говорете , снимайте се ,слагайте "лайкове" ,пълнете гушите на обирджииски сайтове ,купувайт си он-лайн боклуци и резервации ,ползвайте "смартфони" ,всичко се вижда и чува ! Ще го хапнете накрая салама без хляб ! И НАП и ДАНС и ЦРУ,и кой-ли не ще ви слушат и гледат ! А истината е че нищо и никой не се грижи за вашата сигурност! Ползвате хакнат софтуер "Уиндоус" глупав и не по добър "Андроид" ! Не си гасите телефоните сакън някой "лайк" да не пропуснете !! Хайдуците ви чакат да сложите снимка от "Анталия" и ви обират .Балами с балами ВИЕ ако не се пазите няма кой да ви пази .
  • 4 Чичо АДИ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "AUDI":

    Транскрибиране - Транскрибирането (на латински: transcriptio – преписване, презаписване) е процес за намиране на съответствие между звуковете на човешката реч и писмени символи, като се използва набор от стандартни правила, така че тези звукове да бъдат възпроизведени по-късно.
    Транскрибиране на български език - При транскрибирането на български език стремежът е звуковете да се предават възможно най-точно, като тези които не присъстват в българския език, се предават с най-близкото им българско съответствие.............. Сложно е
  • 5 Дреме ми

    0 0 Отговор
    презкура дали някой ме следи .ММомента си прая чекия за да види гугъл