Отидете към основна версия

29 Август, 2019 14:17, обновена 29 Август, 2019 14:17 8 303 25

Трябва ли да се разрешат колите без странични огледала?

  • странични огледала-
  • камери-
  • автомобили

У нас този проблем не стои на дневен ред, защото не е ясно описан в Закона за движение по пътищата. В България страничните огледала са задължителни, само когато задните стъкла са затъмнени. В САЩ обаче не е така.

По закон в САЩ все още е забранено да се управляват автомобили без наличието на странични огледала, но все повече автомобилни производители започват да заместват огледалата с камери.

Поради тази причина националното управление за пътна безопасност на САЩ (NHTSA) започва проучване за това, доколко допустимо и безопасно е използването на камери вместо странични огледала за обратно виждане.

Най-пресният пример за сериен автомобил с камери вместо огледала е новото Audi e-tron. Още през март 2014 година обаче, група, състояща се от General Motors, Volkswagen, Toyota, Tesla и др. се обърна към NHTSA с молба да бъде разрешено в САЩ управлението на автомобили без странични огледала.

Година по-късно аналогична петиция подадоха и от Daimler, които искаха да използват камери вместо огледала в камионите си (новият Actros за Европа не разполага с огледала).

Досега обаче този проблем не е разрешен в САЩ, но от NHTSA заявиха, че ще се заемат срочно да разрешат проблема и започват проучване по темата. Дали това ще стане факт, ще покаже времето.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини