Отидете към основна версия

20 082 45

Нов метод за снегопочистване от Русия

  • снегопочистване-
  • почистване на пътищата-
  • сняг-
  • русия

Инженери от Руския пътен научноизследователски институт ("РосдорНИИ") предлагат нов метод за снегопочистване и борба с поледиците, който е достатъчно ефективен дори при най-интензивните снеговалежи. Според специалистите проблемът може да се реши с помощта на т.нар. "топли" настилки, съобщава RT.

От "РосдорНИИ" предлагат по пътищата да се полага електропроводим бетон (ЭПБ), който освен портландски цимент, вода и пясък съдържа също компонент с високо съдържание на въглерод. Върху такава повърхност снегът и ледът се задържат много по-кратко, отколкото върху обикновения асфалт.

Електропроводимият бетон би бил напълно безопасен за пешеходците и водачите, тъй като върху него ще има допълнително защитно покритие, а долните слоеве ще служат за заземяване. С цел икономия ЭПБ може да се полага само в краищата на платното, където обикновено се образуват преспи, а снегорините избутват снега от пътя. На мостове и надлези пък "топлата" настилка може да бъде по цялата широчина на съоръжението.

От "РосдорНИИ" признават, че осъществяването на идеята им изисква значителни финансови средства - особено ако за "отоплението" се ползва обикновено електричество. Ако обаче се използвали алтернативни източници на енергия, проектът щял да има незабавен успех.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.

Свързани новини