Отидете към основна версия

34 119 15

Как да подготвим вратите на колата за зимата

  • съвети-
  • врати-
  • зима

Акцентираме на четири места по вратите на колата, които обезателно трябва да се смажат преди зимата

Голяма част от водачите на моторни превозни средства са се сблъсквали с проблеми с вратите и стъклата през зимата. Това се отнася до по-старите коли, с каквито автопаркът у нас изобилства, но важи и за голяма част от чисто новите коли, особено тези от по-бюджетните класове. Ето няколко съвета, които ще ви спестят доста главоболия през зимата.

Стъклата

Странно, но малцина си правят труда да смазват страничните стъкла на автомобилите, или по-скоро техните водачи. Това са улеите, в които се движат стъклата на автомобили с рамки на вратите. През зимата там се събира вода, която замръзва и стъклата не могат да се отворят. За да улесните живота на прозорците и на електромоторите, които ги движат, използвайте силиконов спрей или сух тефлон. Смажете въпросните улеи. След това спуснете и повдигнете прозорците няколко пъти, така че мазнината да се разпредели равномерно върху плъзгащите се повърхности. На края излишната смазка може да се отстрани с парцал и препарат за почистване на прозорци.

Уплътненията

Гумените уплътнения на вратите на автомобилите са проектирани да предотвратяват навлизането на прах, влага, мръсотия в купето, а също са и звукоизолиращ материал. И, колкото и да е странно за някои, преди зимата те се нуждаят от смазване. Причините са същите като при прозорците - образуване на лед и агресивна среда. Но обикновена силиконова грес облекчава това главоболие. Необходимо е да се приложи силикон върху всички уплътнения и това ще предотврати образуването на лед.

Ключалките

Дори ако колата ви се отключва с дистанционното управление, смазването на ключалките не трябва да се пренебрегва. През зимата, въпреки факта, че са оборудвани със специална защита, ключалките също са податливи на замърсяване от всякакъв вид боклук, летящ изпод колелата през зимата. Сухият тефлон, силиконовата грес и дори WD-40 са подходящи за ролята на спасител на ключалките през зимата.

Бравите и пантите

Заключващият механизъм и пантите на вратите на автомобилите изглежда скрити, но това съвсем не е така. Сместа от вода и зимни реагенти обаче е всепроникваща, което може да доведе до проблем със затварянето на врата. Най-често тези механизми не затварят вратата, което си е сериозен проблем. И тук можете да използвате всякакви специализирани смазки по ваш избор.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 33 гласа.

Свързани новини