Отидете към основна версия

12 Ноември, 2019 11:14, обновена 12 Ноември, 2019 11:14 75 193 136

Скъпи срещу евтини зимни гуми (ВИДЕО)

  • зимни гуми-
  • тест

Има ли смисъл да се инвестира в скъпи зимни гуми, или за няколкото снежни седмици в България би свършил работа и бюджетен вариант? Отговор на този въпрос дава сравнителен тест на YouTube-канала Tyre Reviews.

Двата ценови сегмента са представени от Nokian WR Snowproof и Tristar Snowpower 2 в два различни размера. Малките 205/55 R16 са изпробвани с Volkswagen Golf, а големите 245/45 R18 - с Volvo S90.

Краткият отговор на въпроса "Струва ли си да се похарчат повече пари за скъпите Nokian" е положителен, но с някои нюанси. Резултатите на двата модела при спиране на лед са сравними независимо от размера.

На сняг обаче обутото с финландски гуми Volvo спира значително по-добре. Управляемостта, сцеплението и балансът при Tristar също са по-слаби. Евтините гуми разочароват на мокра настилка - особено при спирането с голямото Volvo. На сух асфалт двата модела показват еднакви резултати.

Струва си да се отбележи, че разликите в представянето на Nokian и Tristar са осезаемо по-малки при "фолксвагена" във всички дисциплини от теста. В това обаче няма изненада, тъй като по-тънките гуми по правило имат предимство в зимни условия, а и "голфът" е значително по-лек от "волвото".

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 153 гласа.

Свързани новини