Отидете към основна версия

5 408 29

IBM разработи батерия без кобалт

  • ibm-
  • батерия-
  • акумулатор-
  • кобалт

Повечето съвременни електромобили използват акумулатори с тежки метали като кобалт, които са в ограничени количества и се добиват в кошмарни условия. IBM Research Battery Lab предлага решение на проблема с нов тип батерия, изработена от материали, които могат да се добиват от морската вода.

Американската компания твърди, че новата разработка превъзхожда йон-литиевите батерии с по-ниска цена, време за зареждане (80% за 5 минути), енергийна плътност и енергийна ефективност. Батерията на IBM е също така по-трудно запалима, което я прави подходяща не само за електромобили, а и за летателни апарати и умни енергийни мрежи.

Новият акумулатор съдържа три нови материала, разработени в лабораториите на компанията, сред които катод без кобалт и никел и течен електролит. Уникалната комбинация от тях предотвратява образуването на дендрити по лития по време на зареждане и намалява риска от запалване.

От IBM Research Battery Lab са си партнирали с Mercedes-Benz, доставчика на електролити Central Glass и производителя на батерии Sidus. Следващият етап от проекта предвижда използването на изкуствен интелект за оптимизиране на характеристиките на новия акумулатор и разработка на още по-безопасни и ефективни материали.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.

Свързани новини