Отидете към основна версия

3 749 33

Робот от VW зарежда електромобили

  • volkswagen-
  • vw-
  • електромобили

Тъй като електромобилите придобиват все по-голяма популярност, изграждането на инфраструктурата, необходима за зареждането им, се превръща във все по-важно, но и скъпо начинание. От Волфсбург обаче може да имат решение на проблема. VW Group Components представи нова концепция за мобилни роботи, които автономно зареждат електромобили, независимо от местонахождението им, като по този начин превръщат всяко място за паркиране в зарядна станция.

Новата AI изобретение на автоконцерна може да придвижва 25-киловатчасова батерия до електрическото превозно средство, като след това я свързва с електромобила и той започва да се зарежда. Роботът може да бъде извикан или чрез мобилно приложение, или чрез комуникацията „превозно средство до всичко“ (V2X). Той използва различни камери, лазерни скенери и ултразвукови сензори, за да работи автономно, както и да разпознава и реагира на препятствия. Автономният робот е в състояние да управлява няколко батерии наведнъж, да ги пренася до превозните средства, да ги свързва и да ги връща към станцията, където те се презареждат.

Според VW новата технология би могла да помогне зареждането на електрически превозни средства в райони, където инсталирането на зарядни станции е скъпо - като подземен паркинг или други трудно подлежащи на обновяване места.

„Конструктивната работа, както и разходите за създаването на нужната за електромобили инфраструктура могат да бъдат намалени значително чрез използването на роботите“, казва Марк Мьолер, ръководител на отдела за развитие на Volkswagen Group Components.

Тъй като електромобилите стават все по-масови, ще трябва да се обърне сериозно внимание на условията, които те изискват. Не се нуждаем само от множество зарядни станции, но и от електрическа мрежа, способна да обработва и обслужва стотици хиляди, а впоследствие и милиони електрически превозни средства. Автономните зареждащи роботи на Volkswagen могат да решат една част от това сложно уравнение.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Свързани новини