Отидете към основна версия

18 257 25

Как да поддържаме салона на колата чист

  • съвети-
  • интериор-
  • автомобили-
  • чистота-
  • поддръжка

Всеки или почти всеки водач на моторно превозно средство обича в колата му да е чисто, но не всеки полага грижи това да се случва. За поддържането на салона са важни няколко неща, които задължително трябва да се спазват, ако искате да запазите салона на вашия автомобил.

Премахвайте петната незабавно


Петната, които неминуемо се появяват, трябва да бъдат премахнати възможно най-бързо. Колкото по-дълго се забави премахването им, толкова по-трудно ще се изчистят - особено когато става въпрос за мазни капки и замърсяване с вещества с багрило.
В такива случаи е необходимо да изберете правилните почистващи препарати, които сега се предлагат в изобилие на пазара. Не си струва да пестите от такава химия и е по-добре да закупите препарати за отстраняване на петна от известни производители.

Цялостно сезонно почистване


Но едно е да премахвате петна по тапицерията, а друго е редовно да прилагате превантивни мерки за постоянно поддържане на чистотата в салона. Това трябва да стане по една проста причина - прахът и други хетерогенни замърсявания, вкоренени в структурата на текстилната материя, с течение на времето ускоряват нейното унищожаване.
По време на ежедневната експлоатация на автомобила цялата тапицерия от плат, включително седалки, таван, врати и подови настилки, трябва да се почиства поне веднъж на 4 месеца. Ако го направите сами, по-добре е да използвате специални почистващи препарати под формата на спрейове.

Прахосмукачка по-често


Въпреки факта, че химическото почистване обикновено включва почистване на тъканта с прахосмукачка, тази процедура се препоръчва да се прави още по-често. Например през пролетта, лятото и есента, когато навън е сухо, това трябва да се прави веднъж месечно или дори веднъж на две седмици. Това е единственият начин да се предпазите от вредни вещества, включително алергенни, които проникват в салона под формата на фин прах. Освен това, както бе споменато по-горе, той допринася за по-бързото унищожаване на текстила.

Не пушете и не яжте в салона


Най-сигурният начин да се улесни предотвратяването на почистването на интериора е пълна забрана на храна и тютюнопушене в колата. В този случай ще бъдете застраховани максимално от капки мазен сос, сладък сок, както и от вездесъщата пепел от цигарите. За дупките в тапицерията на седалката няма да говорим. Мярката, разбира се, е трудна, но ефективна.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.

Свързани новини