Отидете към основна версия

4 645 10

Най-големият наземен радиотелескоп в света вече работи

  • радиотелескоп-
  • китай

Китайските инженери и учени поставиха още един световен рекорд, най-големият и най-чувствителен радио телескоп FAST, официално бе открит за работа по космически изследвания.

Сферичният телескоп с бленда от петстотин метра получи неофициалното име Тинян, което означава „Окото на небето“. Новият радиотелескоп се намира в естествена низина в провинция Гуйджоу.

Една от основните дейности на научния комплекс ще бъде изследването на пулсари. Свръхчувствителното оборудване FAST вече позволи на астрономите да открият два нови пулсара по време на подготвителните тестове през август 2017 г.

Работата по създаването на телескопа започна през 2016 г. По време на изследванията учените ще могат да използват телескоп с диаметър 300 метра като приемник на сигнал. В същото време повърхността на сферичния телескоп има активна решетка, която може да образува работна зона с диаметър 500 метра, за да изучава специфични области на галактиката.

Според учените, наред с изучаването на природни сигнали от пулсари, неутронни звезди и други небесни тела, телескопът може да се използва за търсене на сигнали от извънземни цивилизации. Това обаче е много сложна работа, тъй като повече от 99% от получените сигнали са обикновен космически шум.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини