Last news in Fakti

24 Януари, 2020 14:11 4 627 10

Най-големият наземен радиотелескоп в света вече работи

  • радиотелескоп-
  • китай
Най-големият наземен радиотелескоп в света вече работи - 1

Китайските инженери и учени поставиха още един световен рекорд, най-големият и най-чувствителен радио телескоп FAST, официално бе открит за работа по космически изследвания.

Сферичният телескоп с бленда от петстотин метра получи неофициалното име Тинян, което означава „Окото на небето“. Новият радиотелескоп се намира в естествена низина в провинция Гуйджоу.

Една от основните дейности на научния комплекс ще бъде изследването на пулсари. Свръхчувствителното оборудване FAST вече позволи на астрономите да открият два нови пулсара по време на подготвителните тестове през август 2017 г.

Най-големият наземен радиотелескоп в света вече работи

Работата по създаването на телескопа започна през 2016 г. По време на изследванията учените ще могат да използват телескоп с диаметър 300 метра като приемник на сигнал. В същото време повърхността на сферичния телескоп има активна решетка, която може да образува работна зона с диаметър 500 метра, за да изучава специфични области на галактиката.

Според учените, наред с изучаването на природни сигнали от пулсари, неутронни звезди и други небесни тела, телескопът може да се използва за търсене на сигнали от извънземни цивилизации. Това обаче е много сложна работа, тъй като повече от 99% от получените сигнали са обикновен космически шум.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    33 4 Отговор
    Къде са помиярите, дето скимтат срещу ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ ?
  • 2 Аззззз

    26 0 Отговор
    Браво
  • 3 🇨🇳🇨🇳🇨🇳🇨🇳🇨🇳🇨🇳🇨🇳🇨🇳

    22 5 Отговор
    Китай са номер едно !
  • 4 VVV

    24 18 Отговор
    Това няма да го видите по наще телевизии защото не е направено от Брюксел или Вашингтон .Дали българия не е поробена ??? Кой управлява България и медиите ???

    Коментиран от #5

  • 5 Рошко

    6 12 Отговор

    До коментар #4 от "VVV":

    Сорос
  • 6 Хъбъльов

    5 9 Отговор
    Сега трябва само да открият далечна китайска цивилизация.
  • 7 pepy

    22 1 Отговор
    Браво на китайците. Има държави и компании, които влагат пари, труд, иновации и т.н. за изследване на близкия и далечен космос, а някои се интересуват само от оръжия за масово унищожение...
  • 8 Наша фирма

    10 0 Отговор
    Тия магистрала "Струма" ще я построят за една година, ама не и я дават...
  • 9 Наша фирма

    1 0 Отговор
    Тия магистрала "Струма" ще я построят за една година, ама не и я дават...
  • 10 Прецакан

    2 0 Отговор
    Гледах за него по Дискавъри, но в епизода бе още в строеж.