Отидете към основна версия

49 026 49

Как да върнем яркостта на фаровете без да пипаме стъклата

  • фар-
  • поддръжка

С времето фаровете на всеки автомобил започват да светят по-слабо, независимо колко усърдно са полирани стъклата (или пластмасата). На заложен от производителя ограничен ресурс ли се дължи това, както смятат любителите на конспиративни теории, или проблемът има по-просто обяснение?

Стареенето на метала и каросерията на колата няма как да бъде избегнато. Процесът може само да се забави с регулярна обработка. Корозията обаче засяга не само купето, а и всички клеми по електрическата инсталация.

С годините те започват да се окисляват и проводимостта им намалява заради нарушен контакт. Опитните автомобилисти знаят как да се отърват от проблема с клемите на акумулатора дори с подръчни средства, но рядко обръщат внимание на куплунгите на фаровете, които корозират далеч от погледа някъде под предния капак, а яркостта на светлинния сноп зависи от качеството на тези съединения.

За да се установи проблемът, е достатъчно да се огледат клемите отвътре. Ако са позеленели и видимо окислени, се налага почистване или смяна. Най-простият способ за това е обработка със специален препарат или най-обикновена сода бикарбонат, разтворена в чаша вряла вода.

Разкачените клеми се пускат в разтвора, като специално внимание трябва да се обърне на масата, която е най-податлива на корозия. Именно ръждата по клемите на черните проводници е най-честата причина за влошаване на осветителната сила. 15 минути по-късно контактите могат да се подсушат и да се монтират обратно, след което фаровете ще възвърнат яркостта си.

Препоръчително е процедурата да се прилага върху всички клеми в автомобила, като след това е добре те да се обработят със защитно средство. Подходяща за целта е медната смазка, особено ако е предназначена за работа при високи температури.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 57 гласа.

Свързани новини