Отидете към основна версия

5 690 36

Учени доказаха, че Марс е бил "зелен"

  • марс-
  • вода-
  • планета

В миналото планетата Марс е имала два източника на подземни води. Учените твърдят, че в миналото са били пълни с вода. Трудно е да се повярва, но всички теории и предположения, че Червената планета, е била зелена, се оказват верни. "Много хора се опитват да разберат историята на водата на Марс." - казва планетолог от университета в Аризона Джесика Барнс.

"Откъде идва водата?" Колко време е в земната кора на Марс? Как са изчезнали подземните води на Марс? Какво може да ни каже водата за това как се е формирал и развивал Марс? ". Барнс и неговите колеги са изследвали водородни изотопи в скалите на Марс. Изотопите са вид атом на елемент с различен брой неврони.

Изследователите проучват проби от кората на планетата и по-конкретно от марсианските метеорити Алан Хилс и Черната красавица. Учените откриват, че два геохимични различни типа марсиански вулканични скали - обогатени шерготити и изчерпани шерготити - съдържат вода с различно съотношение на водородни изотопи. От подробният анализ, публикуван в Nature Geoscience, те правят заключението, че в миналото Марс е имал поне два водни източника.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.

Свързани новини