Отидете към основна версия

8 371 41

Устройствата на Xiaomi проследяват и събират данните на милиони потребители

  • xiaomi-
  • лични данни-
  • поверителност

Xiaomi проследява и записва огромно количество лични данни от браузърите по под разбиране на смартфоните си. Това предаде Fossbytes.

Според експерта по киберсигурността Габи Сирлиг, Xiaomi записва всички заявки за търсене и прегледани страници в браузъра си по подразбиране (Mi Browser Pro), както и в браузъра Mint. Този процес продължава дори и в режим „инкогнито“.

Изследователят успя да потвърди, че китайската компания събира данни от моделите си Redmi Note 8, Mi 10, Redmi K20 и Mi MIX 3.

В отговор Xiaomi потвърди, че съхранява информацията от сърфиране. Все пак, компанията казва, че изпратените данни са анонимни, а за тяхното проследяване потребителите са дали съгласие. Междувременно Xiaomi отрече твърденията за наблюдение на информация в режим „инкогнито“.

Изследователят Габи Сирлиг обаче успя да докаже, че китайската компания също записва данни в режим „инкогнито“. Във видеоклипа по-долу той показва как информацията, че посещава порно уебсайт в режим инкогнито, се изпраща до сървърите.

Xiaomi коментира казуса, казвайки, че „събирането на анонимни данни от браузърите е едно от най-често срещаните решения, предприети от интернет компаниите.“

Наистина ли обаче данните са анонимни?

Когато следената в браузърите информация се съчетае с „метаданните“ на телефона, записани от Xiaomi, Габи Сирлиг казва, че компанията може лесно да идентифицира самоличността на човек.

Това е именно основното притеснение на експерта по киберсигурност относно поверителността на данните. Той смята, че изпратената информация до сървърите на Xiaomi може много лесно да бъде свързана с конкретен потребител.

Освен данните от браузъра, Сирлиг забелязва, че китайската компания наблюдава и приложенията, както и всяко докосване на тъчскрийна на смартфоните си. Например, той изследва музикалния плеър по подразбиране на Xiaomi, който събира информация за неговите музикални навици и предпочитания.

След много търсене, Сирлиг успява да свърже мониторинга на данните на приложението със SensorDataAPI. Това дава достъп на трети страни до събраната информация. В случая на Xiaomi данните достигат до Sensors Analytics, стартъп, който е известен с проследяването на потребители.

Китайският производител на смартфони твърди, че информацията, събрана от Sensors Analytics, остава анонимна и се съхранява на личните сървъри на компанията.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.

Свързани новини