Отидете към основна версия

3 292 17

Apple иска iPhone да е по-малко "китайски"

  • apple-
  • iphone-
  • индия-
  • китай-
  • производство
Снимка: Shutterstock

Apple планира големи производствени промени, които в крайна сметка ще доведат до това повече iPhone да се правят в Индия. По този начин технологичният гигант ще намали зависимостта от операциите си в Китай. Това предаде Softpedia.

Намерението на базирания в Купертино технологичен гигант да бъде по-малко зависим от китайското производство не е нещо ново. Сега обаче изглежда, че промените в това отношение започват да придобиват реални измерения, след като висши представители на Apple се срещат с правителствени служители в Индия, за да обсъдят местните производствени планове.

По-конкретно, The Indian Economic Times отбелязва, че базираният в Купертино технологичен гигант иска да произвежда смартфони на стойност 40 милиарда долара в Индия. Това ще се случва с помощта на местни партньори като Wistron и Foxconn, които вече произвеждат iPhone в страната.

Този ход може да бъде огромен удар за Китай, но голяма печалба за Индия. В момента Apple произвежда продукти на стойност 220 милиарда долара в Народната република. В Индия този показател възлиза само на 0.5 милиарда долара. Съдейки по тези данни, увеличението ще бъде огромно.

В същото време Apple е подложен на натиск да премести поне част от продукцията в Съединените щати. Президентът Доналд Тръмп многократно е молил технологичния гигант да произвежда iPhone във вътрешния си пазар, включително и в началото на 2019-а, когато акциите на компанията се сринаха.

„Apple е страхотна компания. Аз обаче трябва да се тревожа за нашата страна. Не забравяйте, че Apple произвежда продуктите си в Китай. Казах на Тим Кук, който е мой приятел, да произвеждат в Съединените щати и да изградят онези големи красиви фабрики, които продължават с километри. Сега обаче Китай е най-големият бенефициент на Apple. Причината за това е, че технологичната компания произвежда своите продукти най-вече там", каза Тръмп.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

Свързани новини