Отидете към основна версия

4 944 281

Мъск реши къде ще е фабриката, която ще произвежда Cybertruck

  • tesla-
  • cybertruck-
  • semi-
  • фабрика-
  • завод-
  • гигафабрика

След месеци на проучвания и усилено ухажване от страна на местните власти Tesla обяви къде ще бъде построена втората ѝ Гигафабрика на територията на САЩ. Надпреварата за домакинство на новия завод, в който ще се произвежда очакваният с нетърпение Cybertruck, печели гр. Остин, щата Тексас.

Изборът не е изненадващ, тъй като градът бе фаворит на Илон Мъск още от момента, в който проектът на стойност $1.1 млрд. (€9.5 млрд.) бе обявен. Остин надделя над Тълса, Оклахома, въпреки че тамошните власти обещаха сериозни данъчни облекчения и дори вдигнаха статуя на Илон Мъск.

"Гигафабрика Тексас", както е официалното име на бъдещия завод, ще бъде разположена на площ 80 хектара в окръг Травис, "екологичен рай" на 15 минути от центъра на Остин. Персоналът ще бъде от поне 5 000 души, които ще получават по минимум $15 (€12.95) на час. През следващите 10 години на Tesla няма да плаща данъци в размер на $60 млн. (€51.8 млн.).

Освен Cybertruck в "Гигафабрика Тексас" ще се сглобяват също влекачът Semi и Model Y за пазарите в източните щати. Парадоксалното е, че Tesla няма да може да продава малкия си електрически кросоувър в Тексас заради закон, който изрично забранява покупката на автомобил директно от производителя, и сделките ще трябва да се осъществяват онлайн чрез извънщатски транзакции.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини