Отидете към основна версия

5 279 6

Apple го загази и в Русия

  • apple-
  • iphone-
  • appstore-
  • защита на конкуренцията

Kомпанията е обвинена в нарушаване на Закона за защита на конкуренцията

Снимка: Shutterstock

Американският технологичен гигант Apple е изправен пред нови правни проблеми, този път в Русия, където компанията е обвинена в нарушаване на Закона за защита на конкуренцията, защото е блокирала публикуването на приложения за родителски контрол в App Store. Това предаде Softpedia.

Федералната антимонополна служба на Русия (ФАС) твърди, че Apple е злоупотребила с господстващото си положение в App Store, забранявайки серия от приложения, предлагащи родителски контрол, включително Safe Kids на Kaspersky.

Всъщност разследването е започнало през август 2019-а след официална жалба на Kaspersky. В нея руската компания за ИТ сигурност обвинява технологичния гигант, че е забранил Safe Kids, за да може по-късно да предлага подобна функция чрез своята операционна система. 

„От нашата гледна точка изглежда, че технологичният гигант Apple използва позицията си на собственик на App Store, който е единственият канал за доставяне на приложения до потребителите на iOS, за да диктува правилата и да попречи на други разработчици да работят при равни условия с него“, твърди руската компания в жалбата си.

От Kaspersky заявиха, че апликацията Safe Kids, която вече беше доста популярна в App Store, е загубила две важни функции след забраната, а именно контрол на приложенията и блокиране на браузъра Safari. Ограниченията бяха обявени в момент, когато Apple се готвеше да въведе Screen Time. Въпросната нова функция, която сега се предлага в комплект с iOS, се очаква да предостави на собствениците на iPhone по-ясна картина за това как се използват устройствата им.

FAS казва, че на базираната в Купертино компания ще бъде наредено да разреши тези нарушения.

„Apple заема господстващо положение със 100%-ов дял на пазара за мобилни приложения, базирани на операционната система iOS, тъй като е възможно да се инсталират законно такива апликации само през ‌App Store‌,“ обяснява руското антимонополна служба.

От друга страна, Apple вече обяви, че ще обжалва решението.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.

Свързани новини