Last news in Fakti

11 Август, 2020 12:33 5 271 6

Apple го загази и в Русия

  • apple-
  • iphone-
  • appstore-
  • защита на конкуренцията

Kомпанията е обвинена в нарушаване на Закона за защита на конкуренцията

Apple го загази и в Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Американският технологичен гигант Apple е изправен пред нови правни проблеми, този път в Русия, където компанията е обвинена в нарушаване на Закона за защита на конкуренцията, защото е блокирала публикуването на приложения за родителски контрол в App Store. Това предаде Softpedia.

Федералната антимонополна служба на Русия (ФАС) твърди, че Apple е злоупотребила с господстващото си положение в App Store, забранявайки серия от приложения, предлагащи родителски контрол, включително Safe Kids на Kaspersky.

Всъщност разследването е започнало през август 2019-а след официална жалба на Kaspersky. В нея руската компания за ИТ сигурност обвинява технологичния гигант, че е забранил Safe Kids, за да може по-късно да предлага подобна функция чрез своята операционна система. 

„От нашата гледна точка изглежда, че технологичният гигант Apple използва позицията си на собственик на App Store, който е единственият канал за доставяне на приложения до потребителите на iOS, за да диктува правилата и да попречи на други разработчици да работят при равни условия с него“, твърди руската компания в жалбата си.

От Kaspersky заявиха, че апликацията Safe Kids, която вече беше доста популярна в App Store, е загубила две важни функции след забраната, а именно контрол на приложенията и блокиране на браузъра Safari. Ограниченията бяха обявени в момент, когато Apple се готвеше да въведе Screen Time. Въпросната нова функция, която сега се предлага в комплект с iOS, се очаква да предостави на собствениците на iPhone по-ясна картина за това как се използват устройствата им.

FAS казва, че на базираната в Купертино компания ще бъде наредено да разреши тези нарушения.

„Apple заема господстващо положение със 100%-ов дял на пазара за мобилни приложения, базирани на операционната система iOS, тъй като е възможно да се инсталират законно такива апликации само през ‌App Store‌,“ обяснява руското антимонополна служба.

От друга страна, Apple вече обяви, че ще обжалва решението.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    23 5 Отговор
    Apple в Русия не може да има монопол, но в България ЕВН и СитиГаз могат да са монополисти!

    Коментиран от #3

  • 2 шуми

    8 18 Отговор
    КГБ не са родители.
  • 3 qwerty

    39 3 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    пука им на епъл за бг, даже нямат български език на апаратите си
  • 4 Адолфо Хит

    26 3 Отговор
    Кой пречи на българските газови "гиганти"да са монополисти в газовия сектор на... балканите? Да ядат боб и да пълнят тръбите с... газец от гъзец. Не мислете нито за йота Русия, няма да ви стигне.. въображението. Ще направят това, което искат срещу всяка самозабравила се... американска компания.Защото американците първи дадоха тон.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОЙ ПОЗВА ТОЗ КЕНЕФФФФ

    19 2 Отговор
    АПЛЕТО ПОДАРЪК НЯМА ДА ГО ВЗЕМА !