Отидете към основна версия

25 304 15

Светло бъдеще за двигателя с вътрешно горене

  • двг-
  • прогноза-
  • двигател с вътрешно горене-
  • електромобил

Двигателят с вътрешно горене ще запази доминиращата си роля в следващите десетилетия, предричат експерти от Edmunds. Според американското издание до 2040 г. делът на електромобилите надали ще надхвърли 1% от продаваните по света превозни средства, половината от които ще бъдат хибриди.

Прогнозата се основава на прости факти, които според Edmunds гарантират на бензина и дизела светло бъдеще. На първо място двигателите с вътрешно горене осигуряват пробег с едно зареждане без конкуренция. Дори електромобили с най-големия капацитет на батериите като Tesla Model S изминават едва 250-300 км с едно зареждане, за които на традиционен седан е необходим половин резервоар.

Втората причина за слабия шанс на електрическите возила е времето за зареждане. Дори и най-модерните технологии се нуждаят от поне половин час, за да попълнят капацитета на акумулаторите на 80%. При това методите за бързо зареждане не се препоръчват, тъй като съсипват ресурса на батериите.

На трето място се посочва ефективността на ДВГ, която се подобрява непрекъснато. По данни на Американската агенция за защита на околната среда само за последните пет години средният разход на автомобилите е намалял с 16%.

Колкото и странно да звучи, именно екологията се сочи като четвърта причина за нерадостните перспективи пред електромобилите. При производството на електроенергия се отделят същите вредни емисии, които изхвърлят двигателите с вътрешно горене. Всъщност возилата на ток са по-"чисти" с едва 40% от бензиновите и дизеловите им аналози, но за направата им се използват множество редки и скъпи материали, чийто добив замърсява природата и повишава цената на електрическия транспорт.

По данни на Edmunds в момента делът на електромобилите в общите продажби на превозни средства е едва 0.09%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини