Отидете към основна версия

5 998 15

Новите фарове на Porsche – над 65 хиляди светодиода и 1024 нива на яркост

  • фарове-
  • матрични фарове-
  • matrix-
  • porche

Технологията ще бъде приложена във всички модели

Преди близо 10 години Audi представи първия автомобил в света с така наречените матрични фарове, които използват множество светодиоди с отделно управление, които да позволяват максимално осветяване, без това да пречи на насрещно движещите се автомобили. През годините тази технология се разви и подобни фарове вече се срещат, както на топ модели, така и на по-бюджетни коли от средния и дори ниския клас.

Днес ще ви разкажем за новите фарове на Porsche, които използват именно тази технология с над 32 хиляди диода на фар, които да се погрижат за осветеността на вашия Cayenne. Boxster или пък 911. Технологията разчита на три отделни модула, които работят независимо един от друг и отговарят за осветяването в близък, среден и дълъг план.

В тези модули са побрани общо 32 780 индивидуални светодиода, което макар и да звучи адски много, всъщност е далеч от над 1 милион светодиода с които може да се похвали последната S-Klasse и електрическата ѝ алтернатива. Въпреки, че фаровете на Porsche не могат да прожектират свое шоу при всяко запалване, те са напълно достатъчни за осветяване на пътя като разчитат на камера в предната част, данни от навигацията, ъгъла на волана и окачването и дори трафика според картите на навигацията. Фаровете могат променят позицията си на всеки 16 милисекунди, за да осигурят възможно най-добрия лъч.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.

Свързани новини