Отидете към основна версия

25 651 14

Как правилно да загреете скоростната кутия

  • скоростни кутии-
  • съвети-
  • загряване

Различните трансмисии се загряват по различен начин

Добре известен факт е, че двигателят трябва да се загрее, особено в студовете сутрин преди тръгване, като неведнъж сме писали по темата, но не забравяйте за скоростната кутия - струва си да я загреете и нея. Но трансмисиите на автомобилите са различни и се загряват по различен начин. Как, ви разказваме сега.

Някои скоростни кутии се нуждаят от отделни мерки за повишаване на температурата, а при други загрятият двигател ще бъде достатъчен

Принципно трябва да се загрее не само двигателят, но и автоматичните трансмисии и т.нар. CVT кутии. Тези агрегати също не понасят добре големи „студени“ натоварвания.

Любопитното е, че при тях отнема много повече време, за да се достигнат работни температурни условия, отколкото на двигателите. Ето защо, ако веднага след стартиране на колата трябва да карате през девствен сняг, трябва да знаете следното:

Необходимо е да загреете двигателя почти до работна температура. И в същото време последователното да задържате селектора на скоростната кутия в режими D и R, което действие ще ускори загряването на автоматичната скоростна кутия и на вариатора.

Ръчната скоростна кутия не изисква специални манипулации. Тя загрява едновременно с двигателя. Това е така, защото двигателят върти входящия вал и зъбните колела на вторичния вал, раздвижвайки и загрявайки маслото в кутията.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 56 гласа.

Свързани новини