Last news in Fakti

8 Декември, 2023 16:40 14 448 11

При каква температура замръзват техническите течности в колата?

  • течности-
  • автомобил-
  • зима-
  • съвети

Няколко съвета, които е добре да вземете предвид, преди настъпващата вече зима

При каква температура замръзват техническите течности в колата? - 1

Почти всички производители на автомобили гарантират стабилно стартиране на двигателя, средно до „минус 20“, а всичко по-ниско е проблем за самите собственици. Но едно е да стартирате кола в студено време, дори и да ви е "паднал" акумулаторът, а съвсем друго нещо е да ви се наложи да размразявате замръзнали технически течности. При каква температура те губят полезните си свойства, ви разказваме сега.

Гориво

Да започнем с основната течност в автомобила - горивото. Бензинът замръзва при температури под 70 градуса, но дизеловото гориво замръзва при минус 35. Освен това става дума за дизелово гориво, предназначено за зимна употреба. Лятната нафта ще се сгъсти веднага щом термометърът падне под 10 градуса под нулата.

Антифриз

Що се отнася до охлаждащата течност, има и редица температурни разлики. Например, антифриз G11, като правило, замръзва при температури от -30 до -50 градуса, докато G12 и G12+ издържат на ниски температури до минус 40. Но антифриз под формата на етиленгликол може да се провали дори когато температурата падне до -15 градуса по Целзий.

Вярно е, че в зависимост от пропорцията на антифриз, смесен с дестилирана вода, може да се направи така, че за този показател достигне до -67 градуса. Следователно е необходимо охлаждащата течност да се разрежда в правилната пропорция и да се добавя, ако е необходимо, в концентрирана форма.

Течност за чистачки

И докато с горивото и антифриза всичко е много ясно, то течностите за миене на предното стъкло на базата на изопропилов алкохол „умират“ средно при „минус 16-18“, а тези, които продължават да изпълняват задачите си на по-голям студ, се създават с помощта на метанол. Последният, припомняме, има пагубен ефект върху човешкото здраве и е забранен за използване в устройства за измиване на предното стъкло от 2000 г. Въпреки това няма да е трудно да закупите такава течност.

Масло

И накрая, моторно масло. Най-ефективните се считат за смазочни материали 0W−20, които гарантирано завъртат коляновия вал, когато температурата падне до „минус 35−40C“. Но такова студено време се случва рядко по нашите географски ширини, така, че е препоръчително да използвате масло с маркировка 5W−30 и 5W−40, особено след като те са по-адаптирани към повишени температури на околната среда. С други думи, през топлия сезон няма да се налага отново да сменяте маслото.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    19 1 Отговор
    Значи нашата нафта е винаги лятна, ясно. При -15 нафтата си е тотал щета. Хубаво, че то и зима няма, та температури от -15/-20 са 2-3 сутрини в годината вече.

    Коментиран от #5

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 5 Отговор
    Добре че ЕССР спаси шофьорите 😀 Преди 2000-ра година масово измираха като пръскаха през дюзите към чистачките разреден
    метилов алкохол 😀😀😀

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Основния проблен

    1 1 Отговор
    на дезилягите през зимата е натрупване на парафини при ниски температури. Парафиновите плаки се получават при температури по - високи от тези на замръзването на дизеловото гориво.
  • 5 Турбо

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "1111":

    В кварталната ви бензиностанция може да ти продават евтина лятна нафта.Зареждам само в големите вериги бензиностанции,като слагам допълнително добавка против замръзване,когато паднат температурата под -20 .В резултат нафтата не ми е замръзвала никога,за 40 години шофиране.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Чукча писател

    10 2 Отговор
    Цитат - "смазочни материали 0W−20, които гарантирано завъртат коляновия вал"

    Маслото не върти коляновия вал, то само смазва

    Коментиран от #9

  • 9 Смешно

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Чукча писател":

    Значи за да завъртиш коляновия вал, трябва да се завърти маслената помпа, която е потопена в картера с маслото. Ако то е сгъстено или гъсто по-трудно ще върти коляновия вал.

    Коментиран от #11

  • 10 Бай-Пеню

    6 0 Отговор
    Червено вино и сух суджук да има и нищо не мое да замръзне!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.