Отидете към основна версия

11 025 35

Shell затваря 1000 бензиностанции, за да се фокусира върху зареждането на електромобили

  • shell-
  • зареждане-
  • бензиностанции

Компанията ще изгражда нови станции

Shell преоценява бизнес стратегията си, за да даде приоритет на възобновяемата енергия и зареждането на електрически превозни средства (EV), както е посочено в доклада ѝ за стратегията за енергиен преход до 2024 г, цитиран от InsideEv. Компанията планира да се освободи от 1000 бензиностанции на дребно между 2024 и 2025 г., като пренасочи ресурсите си към станции за зареждане на електрически превозни средства, за да отговори на променящите се нужди на клиентите. Shell има за цел да повтори успеха на своите станции за зареждане на електромобили в Китай в световен мащаб, включително в САЩ.

Понастоящем подразделението на Shell за зареждане на електрически превозни средства, Shell Recharge, управлява около 54 000 обществени зарядни точки в световен мащаб, като планира да ги разшири до 70 000 до 2025 г. и 200 000 до 2030 г. Макар че продажбата на 1000 станции представлява само 4% от обектите на Shell, тя означава промяна в посока на възприемане на инфраструктурата за електрически превозни средства.

Shell вече е постигнала напредък на американския пазар чрез придобивания като Volta, с над 3000 точки за зареждане в 31 щата и още повече в процес на разработване. Компанията очаква забавяне на търсенето на петрол през втората половина на десетилетието, като го обяснява с нарастващата ефективност на автомобилите и въвеждането на електромобилите. Shell очаква продажбите на електромобили да нараснат значително, като до 2030 г. се очаква по пътищата да се движат до 275 млн. електромобила, което подчертава критичната роля на инфраструктурата за зареждане в подкрепа на този растеж.

Като цяло стратегията на Shell подчертава ангажимента ѝ за декарбонизация и отчита променящия се енергиен пейзаж, в който газът ще играе второстепенна роля, тъй като електромобилите стават все по-разпространени.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.

Свързани новини