Отидете към основна версия

2 062 2

Volvo и Aurora пускат на пазара автономни камиони

  • volvo-
  • камион-
  • влекач

Влекачите тръгват по пътищата още тази година

На изложението ACT Expo в Лас Вегас Volvo Autonomous Solutions представи своя "готов за производство" самоуправляващ се камион, с което отбеляза значителна стъпка в технологията на автономните превозни средства. Разработен в сътрудничество с Aurora Innovation - стартъп, основан от бивши ръководители на Uber, Tesla и Google - новият влекач се основава на специално адаптирана версия на влекача за дълги разстояния VNL клас 8 на Volvo Trucks, интегрирано с авангардния хардуер и софтуер за самоуправление на Aurora.

Сърцевината на тази технология е Aurora Driver - автономна система от 4-то ниво, която съчетава софтуер с изкуствен интелект, усъвършенствани изчислителни технологии, камери, радар, сензори и LiDAR за автономна навигация. Aurora съобщава за обширни тестове, като системата е изминала 1,8 милиона километра по обществени пътища и милиарди километра във виртуални симулации.

През следващите месеци Aurora ще започне да използва тези автономни камиони за превоз на товари, първоначално с човешки шофьори на борда. До края на годината компанията има за цел да разполага с автопарк от до 20 напълно автономни камиона. Тези роботизирани камиони ще изпълняват товарни маршрути между Хюстън и Далас без никаква човешка намеса.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини