Отидете към основна версия

552 8

Toyota инвестира 500 милиона долара в летящи таксита

  • toyota-
  • joby-
  • летящи таксита

Общата сума достига 894 милиона долара

Скорошната инвестиция на Toyota в размер на 500 млн. долара в Joby Aviation бележи значителна стъпка напред за участието на компанията в нововъзникващата област на градската въздушна мобилност (UAM). С тази инвестиция общият дял на Toyota в Joby достига 894 млн. долара, което затвърждава позицията ѝ на основен играч в разработването на електрически летящи таксита.

Joby Aviation е водеща компания в сектора на UAM, като се фокусира върху разработването на електрически самолети с вертикално излитане и кацане (eVTOL). През последните години компанията постигна значителен напредък, като завърши четири от петте стъпки, необходими за сертифициране, и разшири производствения си капацитет.

Инвестицията на Toyota в Joby е в съответствие с по-широката стратегия на компанията за проучване на нови решения за мобилност. С инвестицията си в UAM Toyota се позиционира като лидер на този нововъзникващ пазар и се възползва от потенциалните възможности за растеж, които той предоставя.

Партньорството между Toyota и Joby предлага няколко предимства и за двете компании. Toyota внася своя експертен опит в областта на автомобилното производство и инженеринг, докато Joby допринася с познанията си в областта на авиацията и технологията eVTOL. Заедно те работят за разработването на безопасно, ефективно и устойчиво решение за UAM.

Целта на Joby е да стартира първите си търговски полети в края на 2025 г. Ако това се случи успешно, това ще бъде важен етап за индустрията на UAM, който ще демонстрира осъществимостта и жизнеспособността на електрическите летящите таксита като вид транспорт.

Инвестицията на Toyota в Joby също така подчертава нарастващия интерес към UAM сред големите корпорации. Други компании, като Hyundai, Xpeng и Stellantis, също направиха значителни инвестиции в тази нововъзникваща технология, отчитайки потенциала за революционни иновации и нови бизнес възможности.

Тъй като UAM продължава да се развива, вероятно ще станем свидетели на още повече партньорства и инвестиции между утвърдени компании и стартиращи компании в областта на UAM. Бъдещето на транспорта може би започва да лети.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини