Отидете към основна версия

7 682 7

Душана Здравкова: Когато партиите се намесят, правосъдието излиза (ВИДЕО)

  • душана здравкова-
  • всс-
  • херо мустафа-
  • лаура кьовеши-
  • герб

Бившият председател на Варненския окръжен съд смята, че квотата от НС във ВСС трябва да се намали

Душана Здравкова

Усещането на срам продължава да съществува. Вярно е, че писмото бе написано емоционално, но това мина границата на моите възприятия. Това заяви в студиото на ФАКТИ бившият съдия и съосновател на Гражданско сдружение ГЕРБ Душана Здравкова във връзка с публикацията ѝ по повод физическия контакт, който си позволи Бойко Борисов с американската посланичка Херо Мустафа по време на проверка на работата по изграждането на междусистемната ни газова връзка с Гърция.

Здравкова разкри, че както и е очаквала, премиерът не се е свързал с нея след реакцията ѝ, която предизвика хиляди позитивни коментари в социалните мрежи.

"Политики се правят от всички, казал го е Аристотел, не само от партиите, те са инструмент, проводник на това, което се създава от експерти и гражданско общество" - с такива мотиви основателите на сдружението са започнали работа през 2006 г.

"Аз от самото начало казах, че ми е чуждо партийното функционерство, като съдия наистина съм била независима, не бих могла да бъда член на партия. Аз бях водач на листата, намирах това за много силно и тогава партийните функционери решиха да сложат ред, така се стигна и до прекратяване на мандата ми с документ, който е неистински и не носи подписа ми. Обжалвах, но съдът много удобно прекрати това ден, след като ГЕРБ спечели изборите", спомня си Здравкова.

"Има изключително много документи с международен характер - от Съвета на Европа, от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, от международните съдийски асоциации, в които много ясно се дефинира и се дават насоки как да се развива правосъдието. Има и стандарти на Висшия съдебен съвет (ВСС), видях само, че са приети от прокурорската колегия. За независимостта на съдебната система ще говорим и ние другата седмица на 5 декември Съюза на юристите и Центърът за модернизиране на политики какви трябва да бъдат тези индикатори, които да ни дават ясна оценка има ли или няма независимост в съдебната система (виж повече тук). Излиза, че на думи, на теория, на документи имаме всичко, въпросът е как се прилагат на практика", коментира бившият председател на Варненския окръжен съд.

Според нея хората трябва да разберат, че тази независимост не е за съдиите, защото независим съдия означава честен процес, от който са заинтересовани страните по делото.

"При ВСС има системни грешки, които водят до тези резултати. Аз смятам, че прекалено голям е броят на излъчените от партиите членове на ВСС. Когато партиите се намесят, правосъдието излиза. Колкото по-малка е квотата от НС, толкова по-добре би било за съдиите. В случая с избора на нов главен прокурор единствените, които имаха собствено мнение бяха колегите от съдийската квота", каза тя.

Целия разговор с Душана Здравкова гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини