Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 17:02 7 664 7

Душана Здравкова: Когато партиите се намесят, правосъдието излиза (ВИДЕО)

  • душана здравкова-
  • всс-
  • херо мустафа-
  • лаура кьовеши-
  • герб

Бившият председател на Варненския окръжен съд смята, че квотата от НС във ВСС трябва да се намали

Душана Здравкова: Когато партиите се намесят, правосъдието излиза (ВИДЕО) - 1
Душана Здравкова

Усещането на срам продължава да съществува. Вярно е, че писмото бе написано емоционално, но това мина границата на моите възприятия. Това заяви в студиото на ФАКТИ бившият съдия и съосновател на Гражданско сдружение ГЕРБ Душана Здравкова във връзка с публикацията ѝ по повод физическия контакт, който си позволи Бойко Борисов с американската посланичка Херо Мустафа по време на проверка на работата по изграждането на междусистемната ни газова връзка с Гърция.

Здравкова разкри, че както и е очаквала, премиерът не се е свързал с нея след реакцията ѝ, която предизвика хиляди позитивни коментари в социалните мрежи.

"Политики се правят от всички, казал го е Аристотел, не само от партиите, те са инструмент, проводник на това, което се създава от експерти и гражданско общество" - с такива мотиви основателите на сдружението са започнали работа през 2006 г.

"Аз от самото начало казах, че ми е чуждо партийното функционерство, като съдия наистина съм била независима, не бих могла да бъда член на партия. Аз бях водач на листата, намирах това за много силно и тогава партийните функционери решиха да сложат ред, така се стигна и до прекратяване на мандата ми с документ, който е неистински и не носи подписа ми. Обжалвах, но съдът много удобно прекрати това ден, след като ГЕРБ спечели изборите", спомня си Здравкова.

"Има изключително много документи с международен характер - от Съвета на Европа, от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, от международните съдийски асоциации, в които много ясно се дефинира и се дават насоки как да се развива правосъдието. Има и стандарти на Висшия съдебен съвет (ВСС), видях само, че са приети от прокурорската колегия. За независимостта на съдебната система ще говорим и ние другата седмица на 5 декември Съюза на юристите и Центърът за модернизиране на политики какви трябва да бъдат тези индикатори, които да ни дават ясна оценка има ли или няма независимост в съдебната система (виж повече тук). Излиза, че на думи, на теория, на документи имаме всичко, въпросът е как се прилагат на практика", коментира бившият председател на Варненския окръжен съд.

Според нея хората трябва да разберат, че тази независимост не е за съдиите, защото независим съдия означава честен процес, от който са заинтересовани страните по делото.

"При ВСС има системни грешки, които водят до тези резултати. Аз смятам, че прекалено голям е броят на излъчените от партиите членове на ВСС. Когато партиите се намесят, правосъдието излиза. Колкото по-малка е квотата от НС, толкова по-добре би било за съдиите. В случая с избора на нов главен прокурор единствените, които имаха собствено мнение бяха колегите от съдийската квота", каза тя.

Целия разговор с Душана Здравкова гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муньо

    20 2 Отговор
    Не партиите, парата когато се намеси правосъдието излиза
  • 2 As I toi

    18 1 Отговор
    Адмирации за тази жена
  • 3 до Муньо

    1 8 Отговор
    Простичък си!
  • 4 Edin nezavisim

    1 9 Отговор
    Тази дама е много нагла. Ползва "екстрите" на системата не по-различно от премиера "Слънце". Просто в БГ докосналите се до власт се самозабравят. Затова и толкова ни уважават. НО тази дама да оценява околните имайки предвид тя колко е Нагла - нямам думи.
    Не съм фен на Слънцето :-)
  • 5 тнт

    1 4 Отговор
    Душано, вие с Бриго и останалата шайка,сега кво ,че го правим тоа кирпич?
  • 6 Maeria

    0 0 Отговор
    ДОБРИ ДЕН МОИТЕ ХОРА НА България
    МОЯТ ИЗПИТВАНЕ ЗА КАК ВЪЗСТАНОВЯВАМ ЗАЕМ ЗА ДА ЗАКУПИТЕ КЪЩА ОТ РЕАЛНА И ГЕНОВНА ЗАЕМНА КОМПАНИЯ, ПОКУПЕНИ jose luis заеми, МНОГО СРЕЩУ ДНЕС И БОЖЕ БЛАСНО jose luis заеми ([email protected]) ([email protected])
    Казвам се Мария, аз съм от България, търсех истинска компания за заем през последните 5 месеца, за да си купя къща, която имам, беше куп измами, които ме накараха да им се доверя и в края на деня, те ми взеха парите, без да дам нищо в замяна, цялата ми надежда беше изгубена, обърках се и се смутих, никога не исках да имам нищо общо с компаниите за заем в интернет, така че отидох да взема пари от приятел, казах всичко, което се случи и тя каза, че може да ми помогне, това
    тя знае компания за заем, която може да ми помогне с каквато и да е сума заем
    имам нужда от мен с много нисък лихвен процент от 2%, че тя просто получи
    заем от тях, тя ме насочи как да кандидатствам за заема, аз го направих
    точно както тя ми каза, кандидатствах с тях на имейл: ([email protected]) ([email protected])
     , никога не вярвах, но се опитах и ​​за моя най-голяма изненада получих заема в рамките на 24 часа, не можех да повярвам,
    отново съм щастлив и богат и благодаря на Бога, че такъв заем
    компании като тази все още съществуват при тази измама навсякъде,
    Моля, съветвам всички, които се нуждаят от заем на имейла си
     ([email protected]) ([email protected])
      те никога няма да те провалят, и
    животът ви
  • 7 Jocelin

    0 0 Отговор
    Good day, Are you seeking for legitimate private Money lender? We Offer corporate and Personal Financing at 5% Interest Rate for a duration of 1-30 Years. We also pay 1% commission to brokers, who introduces project owners for finance or other opportunities. Thanks. [email protected]