Отидете към основна версия

21 883 103

Татяна Дончева за ФАКТИ: По генерален замисъл Русия ще върви към възраждане на Съветския съюз

  • татяна дончева-
  • кирил петков-
  • правителство-
  • северна македония-
  • русия-
  • коалиция

“Неофициално се говори, че са дали на Кирил Петков срок до юни да реши въпроса със Северна Македония”, посочи председателят на политическа партия “Движение 21”

Снимка: ФАКТИ

“В пропагандната война, която тече през последния месец-два, никога не стана ясно какви са изходните позиции на страните. Беше ясно, че Путин струпва войски и ги струпва, защото знае нещо. Според мен само това е логичното обяснение да разкараш 100 хиляди души от различни гарнизони и да ги събереш на границата. От друга страна, той е прав, че Луганската и Донецката област не могат да стоят в неопределено време без статут”.

Това каза Татяна Дончева, юрист и председател на политическа партия “Движение 21”, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

“За всички е ясно, че НАТО настъпва буквално под стените на Русия. Те няма да оставят това така”, допълни тя.

“Сега никой не може да остане непричастен”, посочи още тя и обясни това с възпрепятстването на нормалния обмен. “Въпросът за мира и войната ми се струва вече достатъчно сложен на масата. Следих руските телевизионни канали снощи, виждам как се натяга въодушевлението на руснаците. Използваха всичко, за да нагнетят напрежението - от връщането на олимпийците, през една дълга пресконференция на Путин, през публицистичните им предавания. Всички бяха много въодушевени, нямаше предаване, в което да има “за” и “против”, каза още Дончева.

“Според мен Русия, по генерален замисъл, ще върви към възраждане на Съветския съюз”, смята Дончева.

Попитана дали събитията в Русия и Украйна могат да повлияят на управлението у нас, тя отговори така: “В сегашната коалиция има различно отношение към Русия - и към руските енергийни източници, и към проектите в България, които касаят Русия като “Белене”. Промяната е нещо, което съществува все още виртуално. Да, вярно е, че Кирил Петков, Асен Василев, Лорер и т.н. ще бъдат решаващите фигури, които ще кажат позицията на българската държава, но те трудно биха екстраполирали своята позиция върху цялата територия на страната”.

“Повече разчитам на президента Радев и министъра на отбраната. Струва ми се, че те, като едни реални военни, не натискат толкова да се проявява активност във военните действия”, посочи тя и допълни: “Ние сме прекалено близо. Руски и украински граждани бяха собственици на доста недвижимости по нашето крайбрежие. Има една инвазия, която смятам, че по отношение на украинците няма да намалее. При безредие в Украйна, едната част ще дойдат насам, както се е случвало в миналия век”.

“Не мисля, че коалицията ще се разпадне заради нашите ангажименти в украинско-руския конфликт”, смята Дончева.

“Нашият министър-председател действа импровизирано и по хрумки, но не бих казала самостоятелно. Мисля, че той е достатъчно предварително ангажиран по темата Северна Македония с външните фактори. Това не е самостоятелна политика, това е класическа политика на хора, които имат ангажименти и са длъжни да ги спазят. Неофициално се говори, че са му дали срок до юни да реши въпроса със Северна Македония, както счете”, каза още тя.

“Опасявам се, че ако министър-председателят и кръгът около него, които ръководят “Продължаваме промяната”, са поемали ангажименти пред някоя от Великите сили, това не може да се размине с ослушване. Когато си поел ангажимент пред Великите сили, независимо дали си разбирал докрай какво точно обещаваш, ще настояват да го изпълниш. Това може да ти коства политически главата. На този етап те смятат, че контролират процеса, но дали е така, ще видим”, обясни Дончева.

Татяна Дончева коментира още въпроса с правосъдната реформа у нас. “Висшият съдебен съвет има достатъчно време от мандата си. Предсрочното прекратяване на мандата (б.р. на ВСС) дава по-голяма реалистичност на надеждите да бъде прекратен предсрочно мандатът на главния прокурор. Смятам, че този състав на ВСС, който беше подбран от ГЕРБ, е един от бастионите им, когото те оставят. Няма да дадат този без бой, даже напротив - ще го държат докрай”, посочи Дончева и обясни, че управляващото мнозинство трябва да натиска ВСС, да подканва състава му към оставка, използвайки данните по случаи като “Барселонагейт” и “Осемте джуджета”.

“Не съм оптимист и не мисля, че има кой знае какви лостове за предсрочно прекратяване мандата на ВСС. Смятам, че предсрочното прекратяване мандата на ВСС е предпоставка за отстраняването на Гешев. Ако министърът на правосъдието реши, че ще внася предложението за отстраняването на Гешев в този ВСС, трябва да поставим реалистични цели, а те са дискредитирането на Гешев и дискредитирането на ВСС като негов отбранител. Това означава предложението за отстраняването на Гешев да бъде много сериозно подготвено и за простия човек да е ясно, че присъствието на Гешев на стола на главния прокурор е несъвместимо”, каза още Дончева и обясни, че тези стъпки изискват време - вероятно съставът на ВСС ще може да бъде отстранен в късната есен.

Татяна Дончева обърна внимание, че парламентарната квота във ВСС, която следва да бъде назначена след това, трябва да бъде реформаторски настроена. “Въобще не се знае какви хора ще издават един-двама коалиционни партньори. Ако пак ДПС им ги даде, съвсем не съм сигурна”, допълни тя.

“ГЕРБ ще продължат да се бранят с тайната надежда, че една нощ, ще се окажат в друго положение. Това трябва да бъде пречупено с усилието на всички демократични сили”, завърши Татяна Дончева.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 71 гласа.

Свързани новини