Отидете към основна версия

5 069 30

Адв. Емил Георгиев: Разбра се, че ИТН са в основата да няма съдебна реформа

  • емил-
  • георгиев-
  • адвокат-
  • гешев-
  • парламент

Без парламент не може да се смени политическата квота във ВСС, припомня юристът

Съдебната реформа бе заложена в коалиционното споразумение на управляващите. Но не се стигна до нищо, не се спазиха сроковете. Разкри се обаче кои са били в основата да не се случи нищо в съдебната реформа. Това са хората от ИТН, които напуснаха коалицията след поредната тв поява на своя политически лидер. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“.

„След разпада на коалицията имаше раздвижване за закона на КПКОНПИ и се оказа, че по него се е работило дълго време. Имало е смесени работни групи. Но и стана ясно, че ИТН са били основният блокаж. След като се разпадна коалицията, много бързо законът бе внесен от група народни представители от „Продължаваме промяната“ и вече не идва от МС. Бяха изнесени детайли от дискусиите. Искали са от ИТН да има вето кой да бъде разследван и кой не. Ще припомня, че в предишния парламент Слави Трифонов бе депутат и в качеството си на такъв дължеше декларация пред КПКОНПИ, но той така и не я предаде. Още не е предадена, а справка в регистъра на КПКОНПИ показва, че няма такава декларация. В същото време и КПКОНПИ не е предприела нищо по въпроса. Трябваше да има и нов шеф на КПКОНПИ, след като Цацаров подаде оставка, но и това остана нерешено. Един по един излизат вече факти защо нещата не вървят гладно. От „Правосъдие за всеки“ изпратихме писмо до управляващите какво се случва и предложихме помощ“, обясни адвокат Георгиев.

Според него без работещ парламент няма да може да бъде подменен съставът на Висшия съдебен съвет, в частта му политическа квота.
„Това означава, че настоящият състав ще действа поне до началото на следващата година, а може и до лятото. Този ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор с 20 гласа. Респективно и самият Иван Гешев няма от какво да се притеснява и да се страхува. През 2020 година главният прокурор насочи гнева си към президента Радев. Последва юмрукът на Радев, но мускулът, който вдигна юмрука, много бързо спадна в последно време. Като човек, който имаше антикорупционно и прореформаторско поведение и говорене, в последно време президентът блещи пълни празнословия“, добави юристът.

Адвокат Георгиев смята, че много неясна ще ролята на държавния глава при разпускането на парламента и инсталирането на служебно правителство.
„Дано с неговите действия или бездействия да не се задълбочи задаващата се тежка конституционна криза. Без работещ парламент са блокирани както изпълнителната власт, така и съдебната. Не може да бъде избран нито Инспекторат към ВСС, нито нови членове на ВСС от квотата на парламента. И така старите плъхове и мишки буквално ще си правят каквото си искат“, коментира още юристът.

Целият разговор вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.

Свързани новини