23 Юни, 2022 15:36 5 040 30

Адв. Емил Георгиев: Разбра се, че ИТН са в основата да няма съдебна реформа

  • емил-
  • георгиев-
  • адвокат-
  • гешев-
  • парламент

Без парламент не може да се смени политическата квота във ВСС, припомня юристът

Съдебната реформа бе заложена в коалиционното споразумение на управляващите. Но не се стигна до нищо, не се спазиха сроковете. Разкри се обаче кои са били в основата да не се случи нищо в съдебната реформа. Това са хората от ИТН, които напуснаха коалицията след поредната тв поява на своя политически лидер. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“.

„След разпада на коалицията имаше раздвижване за закона на КПКОНПИ и се оказа, че по него се е работило дълго време. Имало е смесени работни групи. Но и стана ясно, че ИТН са били основният блокаж. След като се разпадна коалицията, много бързо законът бе внесен от група народни представители от „Продължаваме промяната“ и вече не идва от МС. Бяха изнесени детайли от дискусиите. Искали са от ИТН да има вето кой да бъде разследван и кой не. Ще припомня, че в предишния парламент Слави Трифонов бе депутат и в качеството си на такъв дължеше декларация пред КПКОНПИ, но той така и не я предаде. Още не е предадена, а справка в регистъра на КПКОНПИ показва, че няма такава декларация. В същото време и КПКОНПИ не е предприела нищо по въпроса. Трябваше да има и нов шеф на КПКОНПИ, след като Цацаров подаде оставка, но и това остана нерешено. Един по един излизат вече факти защо нещата не вървят гладно. От „Правосъдие за всеки“ изпратихме писмо до управляващите какво се случва и предложихме помощ“, обясни адвокат Георгиев.

Според него без работещ парламент няма да може да бъде подменен съставът на Висшия съдебен съвет, в частта му политическа квота.
„Това означава, че настоящият състав ще действа поне до началото на следващата година, а може и до лятото. Този ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор с 20 гласа. Респективно и самият Иван Гешев няма от какво да се притеснява и да се страхува. През 2020 година главният прокурор насочи гнева си към президента Радев. Последва юмрукът на Радев, но мускулът, който вдигна юмрука, много бързо спадна в последно време. Като човек, който имаше антикорупционно и прореформаторско поведение и говорене, в последно време президентът блещи пълни празнословия“, добави юристът.

Адвокат Георгиев смята, че много неясна ще ролята на държавния глава при разпускането на парламента и инсталирането на служебно правителство.
„Дано с неговите действия или бездействия да не се задълбочи задаващата се тежка конституционна криза. Без работещ парламент са блокирани както изпълнителната власт, така и съдебната. Не може да бъде избран нито Инспекторат към ВСС, нито нови членове на ВСС от квотата на парламента. И така старите плъхове и мишки буквално ще си правят каквото си искат“, коментира още юристът.

Целият разговор вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фффффф

    15 18 Отговор
    Май ще се окаже,че президентът е в дъното на цялата завера срещу правителството

    Коментиран от #3, #9

  • 2 Ммм дааа

    21 6 Отговор
    все някой друг е виновен. Не се сещам кой ли беше шефа на тази комисия ?
  • 3 Не бе

    18 9 Отговор

    До коментар #1 от "Фффффф":

    Путин е виновен !
  • 4 Фактъ

    15 20 Отговор
    ИТН са ДПС .

    Коментиран от #7

  • 5 Това вече е правено

    13 2 Отговор
    Компи и специализираното правосъдие имат отношение единствено и само за олигарсите и корупцията но не и за обикновения българин .Това не е правосъдна реформа а услуга за наши спонсори Реформа означава друго. изобщо какви деяния ще са престъпления какъв е достъпът до правосъдие цената и резултатите.Оставката на Гешев изобщо не е реформа
  • 6 Баш Българин

    20 10 Отговор
    И каква връзка имат ИТН със съдебната реформа бре псевдо адвокате? Тя беше в ресора на ДБ, не мръдна и милиметър напред! Само дето Рашков вдигна прах в очите на хората! Как е възможно да си сляп и да си адвокат??
  • 7 Едно мнение

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Фактъ":

    Измисли нещо друго, тези папагалщини вече не вървят троле
  • 8 Уса

    10 10 Отговор
    Пълни лъжи.Киро Кокорчев е в основата Бойко и Гешеф да отърват затвора и станат евроатлантици.Киро още в началото каза,че ще работи с всеки западно ориентиран и всички се извъртяха на запад с изключение на Възраждане.ИТН по принцип са западно ориентирани,но без сметка а от техни си вярвания и тълкувания.Останалите са просто простаци и нямат място в политиката
  • 9 Бай градски

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Фффффф":

    Май ще се окаже че имаш остра нужда от очен лекар!
  • 10 Видяхме им "работата"

    7 10 Отговор
    на тея полЮтици. Ако се бяха задържали още малко и герб щяха да надминат по вреди. Само Възраждане са българска партия.

    Коментиран от #14

  • 11 Анонимен

    12 4 Отговор
    Този адвокат ни взема за малоумни. То и при действащ парламент пак нямаше да изберат нови членове на ВСС, защото се избират с квалифицирано мнозинство от 160 депутати, а коалицията нямаше толкова.
  • 12 Уса

    11 2 Отговор
    Пълно е с професори,които едно разумно обяснение и заключение не могат да направят
  • 13 Приземен

    8 10 Отговор
    Че то отдавна се знае, че ИТН са подлога на ДПС! Още откакто ги създадоха.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Бай градски

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Видяхме им "работата"":

    Възраждане са българска партия, но само ЗА ПУТИН! За българите тя е ПУТИНОФИЛСКА!
  • 15 Опааааа

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Приземен":

    Добре се огледай, да не си подземен.......Бухахаха ха ха ха ха ха ха ха.....хи хи хи хи хи хи хи......
  • 16 даааааааа

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Приземен":

    ДБ СА ПРИКЛЮЧЕНИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 17 Филип Ейджи

    10 5 Отговор
    ПП са айдуци!
  • 18 Алм13

    4 6 Отговор
    ИТН са виновни и за Македония (техен е министъра на външните работи), виновни са за високите цени на тока и горивата, за лошите пътища, поради липса на средства за поддържането им(и там са техни министрите. Само спортът ни е в разцвет (въпреки, че министърът доскоро беше от ИТН). Колко много случайности, като се знае, че министъра на финансите е от ПП.
  • 19 Хотел БСП

    4 1 Отговор
    Червенушките също са в играта.
  • 20 да беее

    6 7 Отговор
    на лъжлива харвардска ракета чалгата ѝ пречи
  • 21 Тони

    5 8 Отговор
    Киро дойде на власт след редовни избори. С преврат Борисов и Доган свалиха Орешарски през 2014 и Петков през 2022
  • 22 ИТН сега

    5 5 Отговор
    ще са "виновни" за всичко, което се случва или не се случва в държавата! Има нужда за отклоняване на вниманието на народа.
  • 23 Бивш левскар

    2 6 Отговор
    Путин и Сталин. Те са виновни. Заради тях Киро е прост и не може да си закопчее гащите.
  • 24 грехът на Слави

    8 2 Отговор
    Ще му тежи. Да, един ден ще спрат да се хвалят, че четири пъти вече успяват да саботират нормалността и ще се замислят какви поразии причиниха на държавата, респективно на хората. Та, дори и те, ще успеят да схванат, че не са никаква партия, а просто едно торнадо, което поради силата, която беше акумулирана в началото, все още не успява да се разсее. Продължава да се вихри и да руши, да мачка, да смазва, да унищожава, всяка отговорност, която се изисква от тази група, но освен това, и умишлено, се гаври с дневния ред на държавата ни. Нищо не е важно за тези хора, нищичко друго, освен да се задържат под светлината на прожекторите още веднъж, та макар и с най разрушителният скеч, който можаха да сътворят досега. Наистина отвратителен, но пък от сърце.
  • 25 мунчо

    1 3 Отговор
    Браво, Брависимо! Чак сега Го УСТАНОВИХТЕ!
  • 26 Ъъъъъъ

    1 5 Отговор
    Как се разбра? С лъжите на прокопиев ли? Ти колко получи за да го "разбереш"? Продажници! България не е за продан на задкулисия! Добре, че бяха ИТН, да разтурят кошарата на прокопиев!
  • 27 Минувач

    3 2 Отговор
    Поначало бе ясно че ИТН са "Троянския кон" на мафията. Въпрос на време бе кога ще сложат прът в каквито и да било радикални реформи, особенно в правосъдието. Какво са си въобразявали К. Петков и компания че ще могат да направят с тия е загадка...

    Коментиран от #28

  • 28 Ъхъ

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Минувач":

    Затова разбиха мафията зад лъжеца киро! Ти да не си от мишките на които плаща за подобни ниско интелигентни глупости!
  • 29 ссср

    1 2 Отговор
    поредния темерут от пп срамно е да се пише с големи букви партия
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.