Отидете към основна версия

11 065 121

Георги Пирински пред ФАКТИ: Смятам, че е изключено БСП да продължава да участва в кабинет с ПП

  • георги-
  • пирински-
  • бсп-
  • пп-
  • кабинет-
  • петков-
  • василев

Смяната на Кирил Петков с Асен Василев нищо не променя, казва социалистът

Снимка: Факти.бг

Тезата ни е, че е изключено БСП да продължава да участва в кабинет с „Продължаваме промяната“ (ПП), а и въобще да поддържа коалиционни отношения с ПП. Позицията ни бе провокирана и от този безпрецедентен акт с изгонването на руските служители на посолството, но без необходимата обосновка. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Георги Пирински по повод декларацията на 17 човека, които са против нов кабинет в рамките на този мандат на парламента.

„Смяната на Кирил Петков с Асен Василев нищо не променя. Остава същият тандем начело, същата практика, същата политика, която ще следва тази партия. Нашето дълбоко убеждение е, че БСП няма място в подобна конструкция заедно с ПП и “Демократична България“, добави Пирински.

Попитан за позицията на Корнелия Нинова, че ние не изнасяме оръжие за Украйна, той каза, че тезата ѝ е пробита отвсякъде. „Очевидно тя се позовава на обстоятелството, че Междуведомствената комисия не е подписала нито една сделка с дестинация Украйна. Но нали на всички е ясно по какъв начин се доставя оръжие за един конфликт, визирам този в Украйна. ВМЗ „Сопот“ имаше не много високи финансови обороти миналата година, а след началото на войната има 3, 4 пъти увеличение на продукцията. Това какво е?“, попита Пирински.

Относно опита да се състави нов кабинет в рамките на този парламент, Пирински пита с какъв аргумент ни се представя възможността да има стабилно правителство.

„Казват ни, че ако няма кабинет, настъпва дестабилизация. Каква стабилност се постига с един кабинет, който се прави по този начин, който няма стабилна подкрепа в парламента. Всички виждат с какви средства се търси съставянето на кабинет, който ще е с измъчено мнозинство. Това ли е стабилността“, коментира той.

Според него в момента се намираме в ситуация на предизвикателство пред обществото. „Върви една нагласа, че е ясно, че при нови избори ще е нещо от същото. А ние не можем да си го позволим. Все повече се говори за Конституцията. Имаше и проекти. Отивайки към избори, би трябвало политическите партии да имат едно общо споразумение. Дори и през 1997-а имаше такова споразумение. Но не виждам кой ще поеме тази отговорност сега“, обясни още Пирински.

Целия разговор вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 37 гласа.

Свързани новини