Отидете към основна версия

4 081 21

Проф. Николай Радулов пред ФАКТИ: Бежанците, преминаващи границата ни с Турция, извършват престъпление (ВИДЕО)

  • николай-
  • радулов-
  • граница-
  • ес-
  • проекти-
  • дронове-
  • бежанци

ЕС дава пари, за да се направи „умна граница“ между България и Турция, казва експертът

Снимка: Факти.бг

Границата ни с Турция е по земя. На хората, които минават през нея, не им е застрашен животът, но го правят. Бежанците, преминаващи границата ни с Турция, извършват престъпление. Какво направи Гърция? Там направиха истинска стена и няма как да минат по суша. Там минават по море. Същото е и в Италия. Лодките, с които се движат, са нарочно претоварени. Когато наближат, мигрантите дават зов за помощ, защото така трябва да им се даде помощ според морските закони. Няма как да ги върнат. Прекалено наясно са как да стане така, че хората да бъдат приети. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност.

Той коментира също така и намерението на ЕС да изгради „умна граница“ между България и Турция, защото парите са осигурени.

„Има пилотен проект от около 8 млн. евро за опазването на границата с дронове, с оптични влакна. С 80 млн. евро ще се изгражда това от ЕС. Става въпрос за т.н. виртуална граница, умна граница, както се казва. Но нашата границата има сериозен проблем с електричеството. Ние направихме съоръжения там, където има път и ток, но не само ние имаме такива проблеми. Нали дадохме 230 млн. лева за граничното съоръжение. Парите са дадени и са прибрани. Това е сигурно, но какъв е ефектът. При „умната граница“ основно става въпрос за ранно предупреждение. Самото отблъскване на мигранти не става без хора. Нужни са хора, оборудвани с високопроходими джипове. Интелигентната граница ще се следи на база изкуствен интелект, който се наблюдава от човек, разбира се“, каза още Радулов.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини