Отидете към основна версия

10 424 29

Проф. Иван Илчев пред ФАКТИ: Не трябваше да подписваме протокола за присъединяване на Северна Македония без дати (ВИДЕО)

  • иван-
  • илчев-
  • история-
  • северна македония

Не виждам какво може да даде на българите това, че ще бъдат вписани в Конституцията на Северна Македония, освен едно морално удовлетворение, казва историкът

Снимка: Факти.бг

Категорично бях против да се подписва протоколът за присъединяване на Северна Македония към ЕС без дати. Не трябваше да го подписваме. За очакваните резултати протоколът е в пожелателно наклонение. Вие знаете, че и деца, когато възпитавате, не трябва да им отправяте заплахи, ако не сте готови да ги изпълните поне до някаква степен, че децата да разберат, че не трябва да правят така. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ историкът проф. Иван Илчев.

„Направи ми изключително неприятно впечатление, когато бяхме миналия септември в Скопие, преди да започнем заседанието на общата историческа комисия - това беше точно след стрелбата по българския клуб в Охрид, че нямаме реакция. Очаквах, че ще има някаква реакция от наша страна. Тогава разбрах, за пореден път, че, за съжаление, колегите от Северна Македония нямат желание и го смотаха целия въпрос. Според мен беше направена кардинална грешка, казвал съм го нееднократно и на заседания на комисията, които сме имали в Министерство на външните работи, че аз не виждам какво може да даде на българите в Северна Македония това, че ще бъдат вписани в Конституцията. Освен едно морално удовлетворение. Аз обичам да се шегувам, че и в Конституцията на Тодор Живков имаше записан текст за „свободата на словото…“. И какво от това? Всичко зависи колко се спазват нещата“, каза още проф. Илчев.

Попитан дали Сърбия участва по някакъв начин в това напрежение между България и Северна Македония, той каза: „Сърбите са много горделиви. И някак не им отърва това, че Северна Македония ще влезе преди тях в ЕС. За тях не е добре да стане така, че те да влязат последни в ЕС от Балканите.“

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.

Свързани новини