Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 14:46 10 405 29

Проф. Иван Илчев пред ФАКТИ: Не трябваше да подписваме протокола за присъединяване на Северна Македония без дати (ВИДЕО)

  • иван-
  • илчев-
  • история-
  • северна македония

Не виждам какво може да даде на българите това, че ще бъдат вписани в Конституцията на Северна Македония, освен едно морално удовлетворение, казва историкът

Проф. Иван Илчев пред ФАКТИ: Не трябваше да подписваме протокола за присъединяване на Северна Македония без дати (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Категорично бях против да се подписва протоколът за присъединяване на Северна Македония към ЕС без дати. Не трябваше да го подписваме. За очакваните резултати протоколът е в пожелателно наклонение. Вие знаете, че и деца, когато възпитавате, не трябва да им отправяте заплахи, ако не сте готови да ги изпълните поне до някаква степен, че децата да разберат, че не трябва да правят така. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ историкът проф. Иван Илчев.

„Направи ми изключително неприятно впечатление, когато бяхме миналия септември в Скопие, преди да започнем заседанието на общата историческа комисия - това беше точно след стрелбата по българския клуб в Охрид, че нямаме реакция. Очаквах, че ще има някаква реакция от наша страна. Тогава разбрах, за пореден път, че, за съжаление, колегите от Северна Македония нямат желание и го смотаха целия въпрос. Според мен беше направена кардинална грешка, казвал съм го нееднократно и на заседания на комисията, които сме имали в Министерство на външните работи, че аз не виждам какво може да даде на българите в Северна Македония това, че ще бъдат вписани в Конституцията. Освен едно морално удовлетворение. Аз обичам да се шегувам, че и в Конституцията на Тодор Живков имаше записан текст за „свободата на словото…“. И какво от това? Всичко зависи колко се спазват нещата“, каза още проф. Илчев.

Попитан дали Сърбия участва по някакъв начин в това напрежение между България и Северна Македония, той каза: „Сърбите са много горделиви. И някак не им отърва това, че Северна Македония ще влезе преди тях в ЕС. За тях не е добре да стане така, че те да влязат последни в ЕС от Балканите.“

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    3 19 Отговор
    И Илчев ли е подписал нещо та сега се вайка .
  • 2 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    62 8 Отговор
    НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ЗАТВАРЯМЕ БЕЛЕНЕ БЛОКОВЕ В КОЗЛОДУЙ ДА СЕ ХВАЩАМЕ НА КУКАТА С ИЗКУСТВЕНА СТРЪВ- СЛОЖЕНА ОТ ЦРУ

    Коментиран от #10, #18

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    54 4 Отговор
    ВЕТО за РСМ
  • 4 Ггггггггг

    12 28 Отговор
    Интересно как комунистите станаха патриоти.а дано.ама надали.

    Коментиран от #7

  • 5 Бамбука

    32 2 Отговор
    Защо, всички български историци, политици, "патриоти" постоянно са изненадани ? От незнание на историята, от играейки по кавала на чужди интереси, или просто защото всички желаят да живеят в миналото, гледайки как се печелят пари и от този казус ?
  • 6 ТаУмВзе

    39 4 Отговор
    Свирено. Вече сме маке провинция, под вилает връткана от краварите.
  • 7 ОМБРЕ

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ггггггггг":

    КУНКА КРИВОУСТА ПАТРИОТ или ПЕЙТРИЪТ -------------------------- Е за БЪЛГАРИТЕ
  • 8 Бонев

    47 1 Отговор
    Наведените никой не ги пита за дати и други подробности. Питайте банкянският зайцевъд и другите предатели.
  • 9 Тоа па

    54 4 Отговор
    Ей,брадат бродяга ! При Бай Тошо ,бяхме държава уважавана по целият Свят ! Сега едни селяни от Западна България се гаврят с нас ! Намираш ли разликата ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не трябваше...?!

    34 0 Отговор
    Сетила се Мара,да се ..поб@ра...!
  • 12 Тот

    32 0 Отговор
    Абе професоре.Кажи си го.Северна Македония се управлява от Сърби.Кой във власта не е сърбин.Тик изключвам Албанците

    Коментиран от #16

  • 13 ЩО БЕ...?!

    35 0 Отговор

    До коментар #10 от "Нее путинец":

    Нали си ,,демократ"...?!
    Е нека да чуем пък и другата гледна точка...!Нали уж ,,Живковизма" свърши....?!
    Или само да се дава трибуна на Монката Паси,на Чехлю Плювнанлиев и на...,,социалният антрополог"-Харалан Дебелакиев...!
  • 14 Гутьо

    38 4 Отговор
    Ако сме тарикати май месец отваряме границата за руски туристи с предимство за воювали в Украйна буряти чеченци дегестанци. Хем ще олабат жилата с нашите ромки хем ще напълнят хазната с пари.Сметнете бре 1 000 000 руснаци да изхарчат по 1000 евро са 1 милиард пари или както викаше дядото на жена ми яж гуджо мръвки.
  • 15 Добруджанец

    32 1 Отговор
    Аааа,кацна" на моя....Егати и ,,професорите" и....,,политиците"....преди и...ДНЕС за съжаление...Ей за това не и НЯМА да гласувам...След всеки избор от 33год насам все повече БОКЛУК ИЗПЛУВА.Явно с избори не става....МОТИКАТА ТРЯБВА ДА ЗАИГРАЕ...

    Коментиран от #22

  • 16 Тоа па

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тот":

    Какво да каже този"професор" ? Изграждането на сръбски център за култура и писменост е достатъчна низост на Българската държава ! Да споменем им църковните канони,подвластни на Сърбия,благодарение на Вартоломей - Истанбулски (грък),който руската църква отхвърли.Явно Путин е виновен 😂
  • 17 българина

    20 2 Отговор
    Новият подход на Кирчо и лицето БМБ
  • 18 Ама

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Даа ДЕМОКРАЦИЯ":

    Кое точно не трябваше да затваряме в Белене? Само питам. За един парател.
  • 19 Бацо прецедател

    12 1 Отговор
    Стига фърлахте камени у реткото одвъде границата деа! Губиме териториа(камените) и добиваме бактерии( реткото кое ни пръска от отвъде)! Бетонни конструкции по протеженье на границата, зариванье с пръст върху им и изгражданье на ограда од бодлива тел и 220v с трафопостове на по километар, да не пада напрежението! Забрана за споменаваньето на бившите българи! Това е нужно най вече.
  • 20 Хасковски каунь

    23 1 Отговор
    Не трябваше сва , не трябваше онова, не трябваше.... Овчи глави слънчасъли,а когато трябваше кудкукякахте по СМИ. Всичко било ОК, можем да ги спрем когато си искаме,...Ей такива манипулации платени от САЩ, Франция...
    Тай си гъ@ъ под наем, пък.....
    Измекяри, Небългари сте вие.Позор!
  • 21 редник

    19 0 Отговор
    За съжаление, твърде много обществена енергия се изхаби в последните години в опити за нормални отношения с РСМ. Уви - напразно.
    За това - мораториум от 3 години на всякакви преговори, пък после разговори, но само ако има видима промяна...
  • 22 Ген. Гурко

    22 0 Отговор

    До коментар #15 от "Добруджанец":

    Ситуацията е същата като с допитването искаме ли да се отложи приемането на еврото. Пак разни мастити умници като Хампарцумян, професори, икономисти и политици назидават бълг. народ, че не бил дорасъл да решава такива касаещи го пряко въпроси, а се оказва ще точно такива хора правят фатални и стратегически грешки и няма виновни да отговарят. За македонското махане на ветото за да се угоди на запада българите бяха в мнозинството си против, но предателите се сложиха на Макрон.Изводът е : всички да се подпишат под подписката за свикване на референдуми ,и после да си кажат думата при провеждането им. Всички, а не само лично заинтересовани лица и прочие предателска чужда сган, на която сме имали неблагоразумието да повярваме на изборите.
  • 23 Петков

    19 2 Отговор
    е предател. ЦРУ-Козяк го сложиха, за да ни вкара във войната им, точно като фашиста зеленски…
  • 24 Перо

    15 1 Отговор
    Дървен “професор”! Да прочете формата на държавно управление и дано проумее, че в БГ конституцията, не са определени имащите право да живеят по народност /нация/, а македонския устав /Конституция/, живеещите в РСМ хора от различните нации са определени и фиксирани! Другите са извън закона и не могат да се развиват, дискриминирани са и нямат право да заемат ръководни длъжности! Това изреждане на на нациите, намиращи се в РСМ е направено нарочно от македонистите с цел българите да бъдат отстранени и асимилирани като македонци! Иначе има риск всички да се осъзнаят и стотици хиляди да разберат народността си и да образуват организирани съюзи, партии, явяване на избори и влизане в различните власти, а това е смърт за македонизма и излизане на яве, на историческата истина!
  • 25 Гражданин

    13 1 Отговор
    Декомунизация на Сърбия и Македония, отваряне на архивите на Титовите тайни служби и всичко ще стане ясно!
  • 26 Другият един

    8 0 Отговор
    Подписвайте им всичко на македонците за да видите че те самите не желаят да влизат в съмнителната завера ЕС Македонците усещат на къде вървят нещата и шакалкавят и хвърлят вината върху нас Те изобщо нямат намерение да влизат в ЕС щото са си сърбомани а сърбите изобщо нямат намерения за ЕС
  • 27 Ало Илчо Димитровия

    1 1 Отговор
    Бумерангът, който вие, БКП-"възродителите", хвърлихте срещу Македония и македнците с противоправния мутро-рекетьорски Договор от 2017 с БКП-пропагандно-агитационната комисия, се завръща със страшна сила и ще ви измете окончателно от историята и на Македония и на България! Вече консолидирахте и втвърдихте позицията на всички македонци, на САЩ и Европа! И гледате и ще гледате Македония през кривия протоколен макарон! И ще ви шамарат още на границата при Деве-баир, колкото солзи и смърголи да леете!

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бибитко

    0 1 Отговор
    Борисов, който иска всеки да му е "голем приятел", особено на чашка, даде на македонците това самочувствие за превъзходство над нас "лошия матрял". Той подписа оня унизителен за България договор за "приятелство", в който има само общи фрази, но не и конкретни договорености, както бе съставен договорът с Гърция.След това пък какво стана? Същият този гений от Банкя наложи вето на присъединяването на Македония към ЕС, за да си придаде тежест пред западните партньори и особено пред САЩ. Не малко от българите пак му се хванаха на въдицата като го помислиха за "голем патриотин". Да, ама Барба Ганьос пак ги заби в земята като стана главен инициатор за вдигането на ветото от парламента ни. Той доказа за пореден път, че националните интереси не го интересуват ни най-малко, а политическото и физическото му оцеляване. Което пък означава, че какъвто и главен прокурор да бъде назначен, Бойко Борисов няма да бъде пипнат с пръст.