Отидете към основна версия

7 085 161

Какво ще е бъдещето на Паметника на Съветската армия? Трайчо Трайков пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • трайчо-
  • трайков-
  • паметник на съветската армия-
  • областен управител-
  • столична община-
  • разговор-
  • монумент

Собственик на конструкцията на монумента е държавата, но е върху общински терен, казва кметът на район „Средец“

Снимка: Факти.бг

Собственик на конструкцията на Паметника на Съветската армия е държавата, но е върху общински терен. И в момента решението на Столичния общински съвет е кметът да проведе разговор с държавата – в лицето на областния управител. Ще видим по въпроса какво ще е последното решение. По съвсем друга линия аз също съм писал на областния управител, защото около паметника от години има една дискусия. Тя касае състоянието на паметника, което не е добро. Говоря и за облицовъчните плочи, и за вътрешната част на конструкцията. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Трайчо Трайков, кмет на столичния район „Средец“.

„Когато нещо се отвори, нещо падне, започват едни писаници между Столична община и областната управа кой е отговорен. Според мен е редно за всичко да отговаря Столична община, защото именно в общината са и механизмите за строителен контрол, за наблюдението, за почистването. Всички структури, които имат някакво отношение към паметника, са в общината. За мен би било облекчение държавата да прехвърли отговорността и контрола на Столична община. Така по-лесно ще се решават всички въпроси, които са свързани с монумента“, добави той.

Трайков припомни, че паметникът е актуван като държавна собственост в резултат на едно решение на Административния съд.

„През 1993 година Общинският съвет взима решения за премахване на паметника, а след това има дела. При последното съдът се произнася, че конструкцията е държавна собственост, а теренът под нея е общински. От екипа ми направиха проверка в държавния архив и според Закона за общинската собственост паметникът трябва да бъде актуван като общински и аз затова съм писал на областния управител. Обосновал съм се, а той трябва да приложи закона и да го отдели като държавна собственост и да премине в общински ръце. Тогава за Столична община ще е по-лесно“, добави Трайков.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 54 гласа.

Свързани новини