Отидете към основна версия

2 059 22

Стоил Стоилов пред ФАКТИ: Корпоративният вот е много силен, когато имаме хартия (ВИДЕО)

  • стоилов-
  • избори-
  • бюлетини-
  • купен вот-
  • чували

Твърдя, че около 600 хиляди души се загубиха заради машините, казва експертът

Снимка: Факти.бг

Как се купува вот? По много начини. От заличаването на дълговете по пазаруване на вересия изведнъж, до някой просто да плати вашите сметки. Корпоративният вот също е много силен, когато имаме хартия. Ако една община или населено място може да се облагодетелства от еврофондове, вместо 20 души да чистят улиците, ще ги чистят 200. И така кметът осигурява работа. Вижте, много трудно се доказва продаването на глас. Ако аз се съглася продам гласа си, кой ще е този, който ще застане между нас, за да определи чия е вината. Машините може да намалят купения вот толкова, че ако аз не се справям с машината, няма да ме търсят. Ако се справям с машината, какъв е проблемът. Аз съм привърженик на хартиената бюлетина, защото има линейни зависимости. Хората не са кегли или круши, за да ги изместим от едната щайга в другата. Аз твърдя, че около 600 хиляди души се загубиха заради машините. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „Факти“ и предаването „Разговор“ Стоил Стоилов, изборен експерт.

„Гледах профила на избирателната активност от 2017 година насам и има едно свиване, срив - от 2017-а сравнено с 2021-а. След това този срив продължава и се задържа. Сега, на вота на 2 април, част от хората се върнаха заради хартията, но повечето отсвириха политическата класа като нефелна и просто не гласуваха. Интересно е да се търси и види защо не са се върнали всички, които харесват хартията. В момента имаме недействителни гласове - 44 617, което е 3,95%. И тези гласове са само от хартията, защото машината не е произвежда невалиден глас. Този процент е сравнително висок за Европа и за други страни“, добави Стоилов.

„Ще ви дам и друг пример. Администрация нито веднъж от 2014 година насам, когато започнахме да искаме одит на чувалите с бюлетини, не си направи труда да отвори чувалите, дори и за избори, които са минали отдавна и вече са археология. Сега пак призовавам ЦИК, защото предстоят общински избори. При тях имаме 20% недействителни гласове на база многомандатен избирателен район. През 2019 имахме евроизбори и местни избори. На европейските избори 2019-а избирателят прави 3,83% недействителни бюлетини. А при общинските избори, които са след два-три месеца, 20%. Какво е това… Българският избирател в рамките на три месеца, защото бюлетината за общински съвет и за евроизбори една и съща, е оглупял ли…“, пита експертът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини