7 Април, 2023 14:44 2 030 22

Стоил Стоилов пред ФАКТИ: Корпоративният вот е много силен, когато имаме хартия (ВИДЕО)

  • стоилов-
  • избори-
  • бюлетини-
  • купен вот-
  • чували

Твърдя, че около 600 хиляди души се загубиха заради машините, казва експертът

Стоил Стоилов пред ФАКТИ: Корпоративният вот е много силен, когато имаме хартия (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Как се купува вот? По много начини. От заличаването на дълговете по пазаруване на вересия изведнъж, до някой просто да плати вашите сметки. Корпоративният вот също е много силен, когато имаме хартия. Ако една община или населено място може да се облагодетелства от еврофондове, вместо 20 души да чистят улиците, ще ги чистят 200. И така кметът осигурява работа. Вижте, много трудно се доказва продаването на глас. Ако аз се съглася продам гласа си, кой ще е този, който ще застане между нас, за да определи чия е вината. Машините може да намалят купения вот толкова, че ако аз не се справям с машината, няма да ме търсят. Ако се справям с машината, какъв е проблемът. Аз съм привърженик на хартиената бюлетина, защото има линейни зависимости. Хората не са кегли или круши, за да ги изместим от едната щайга в другата. Аз твърдя, че около 600 хиляди души се загубиха заради машините. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „Факти“ и предаването „Разговор“ Стоил Стоилов, изборен експерт.

„Гледах профила на избирателната активност от 2017 година насам и има едно свиване, срив - от 2017-а сравнено с 2021-а. След това този срив продължава и се задържа. Сега, на вота на 2 април, част от хората се върнаха заради хартията, но повечето отсвириха политическата класа като нефелна и просто не гласуваха. Интересно е да се търси и види защо не са се върнали всички, които харесват хартията. В момента имаме недействителни гласове - 44 617, което е 3,95%. И тези гласове са само от хартията, защото машината не е произвежда невалиден глас. Този процент е сравнително висок за Европа и за други страни“, добави Стоилов.

„Ще ви дам и друг пример. Администрация нито веднъж от 2014 година насам, когато започнахме да искаме одит на чувалите с бюлетини, не си направи труда да отвори чувалите, дори и за избори, които са минали отдавна и вече са археология. Сега пак призовавам ЦИК, защото предстоят общински избори. При тях имаме 20% недействителни гласове на база многомандатен избирателен район. През 2019 имахме евроизбори и местни избори. На европейските избори 2019-а избирателят прави 3,83% недействителни бюлетини. А при общинските избори, които са след два-три месеца, 20%. Какво е това… Българският избирател в рамките на три месеца, защото бюлетината за общински съвет и за евроизбори една и съща, е оглупял ли…“, пита експертът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    5 0 Отговор
    Нищо не разбрах, ама карай.

    Хартиените - вредни ли са или полезни.

    Както и да е.

    Коментиран от #4

  • 2 ха ха

    4 2 Отговор
    Абе, това кампания медиите за мадуровките ли е? Или просто не са останали разумни хора на територията?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Много точен въпрос! Не се бъзикам. Все едно да попиташ моливът вреден ли е или полезен. И колко по-грамотно ще стане четивото, ако бъде написано с мастило.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гено

    5 6 Отговор
    Факти работят за ПП и ДБ. Трият коментари срещу тях.
  • 7 УРА,, УРА

    7 2 Отговор
    Като е силен този вот и купения такъв сега пожарникаря да се оправя. Нали печели, тогава да управлява,а не да си търси виновници в лицето на ПП. Те са втори и е редно да са опозиция.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 И този плещи

    3 3 Отговор
    Глупости.Точно при машините има голям брой бюлетини на които ,нищо не пише или пък не им се разбира.И нека обясни ,защо в цял свят машините са отречени.
  • 9 Ами нека

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "УРА,, УРА":

    Да са в опозиция ама те и за това не стават.Не ,че някой ги търси, просто доброто възпитание го изисква. Но с твоя полиран мозък, как да схванеш.

    Коментиран от #12

  • 10 бай Ганьо прави избори

    3 1 Отговор
    Герберастите си организираха, купиха и нагласиха изборите. Бай Ганьо направи избори, а Алеко бе писал в романа "баой Ганьо прави избори". Същото е и днес, нищо не се е променило в жалката ни страна 130 години след бай Ганьо.
  • 11 Пожарлиев

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "УРА,, УРА":

    Пожарникарят търси мющерии , с които после да се оправдава. За него- меда, за тях- жилото.Има още пари- евроследства, обществени поръчки- за усвояване.

    Коментиран от #13

  • 12 УРА,, УРА

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ами нека":

    С подобно мислене сме на тоя хал. Никой не е виновен,че твоите хора са бездарници и винаги някой друг им е виновен.

    Коментиран от #14

  • 13 Ами спечели

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пожарлиев":

    И ти избори и търси ,каквото си искаш.Елементарно е Малоумний.
  • 14 Бездарниците ги

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "УРА,, УРА":

    Видяхме .Само за шест месеца откраднаха, толкова колкото Боко не успя за 10 години .А в същото времеосвен чудовщната инфлация и докарването на народа до просешка тояга, нищо друго не са направили.Дори и един курник.
  • 15 Съчуствам им

    2 0 Отговор
    На жълтопаветните дебили.Няма да има вече далавери.Но това е положението.Да свикват.
  • 16 Платен протестър

    1 2 Отговор
    Отправям оферта към ръководителите на порно партията и към Пинокио. Преди ми давахте по 50 лева да ревА по площадите против Бойко и имаше ядене и пиене на корем.Доста парички направих но за съжаление вече свършиха.За това пак чакам предложения .Но сега за под сто,сто и петдесет лева нема да ме видите.Ваш протестър завинаги.
  • 17 Петко

    1 1 Отговор
    TOЯ СЕ ОБЪРКВАЛ ТОТАЛНО.
  • 18 Безплатен

    0 0 Отговор
    Номенклатурата на бкп дс са под прикритие путина. Всички други са роби в България. По телевизии радиото, те са си те, за комунизма, бай тошовото бреме. Той живял или те с предимства ,привилегии до 1989 и след 1989
  • 19 Хахаха

    0 0 Отговор
    Нищо не става от Бг в близките години. Така ще си продължават, докато пораснат внучетата им, на бсп, герб, коцето, иванчо от приказките, на волгин, бойко на квадрат. Дпс ни споделят, деоутатите им. Пред вас се карат, а след завесата си пият кафета, не се карайте, обърна се жената на един депутат от дпс, на двама националисти мъже в бг
  • 20 Хохохо

    0 0 Отговор
    И като идем на избори Вогин, ще вържат и цъфнат хората в България. Обаждайте се на Вогин, харчете си пенсионерите телефонните импулси и ревете, че не са ви дали 70 лева хихи хора. Чакайте от умрял човек писмо, така я виждам България. Умряла мишка, жива става ли, Добър ден, да ви го набуден, мили пенционери
  • 21 1111

    0 0 Отговор
    В еднаголяма верига да си купим евтини ябълки, всичко е бош лаф. Комуниста хляб не дава на простака, като нас. Змиии са
  • 22 ГЕРБ=БСП=ДПС

    1 0 Отговор
    Проблема с корпоративния вот не е в хартиеното гласува. Във съвременният феодализъм, бедноста, беззаконието, необразованоста ... Хората са в един омагьосан кръг, от който трудно се излиза. Кръг на зависимости от бедност, феодал работодател, банка, кмет, депутат, министър, милиционер шуробаджанак, прокурор, скъпо правосъдие, и отново се повтаря феодал работодател ... Излизането от този омагьосан кръг е много трудно.

    Другаде е проблема, в "социалната система" на държавата е, която е пришита към феодалното вождиски партии. Бедните и простите си мислят, че ако не е този кмет и тази партия, ще ги лишат от социално помощи, от помощи за отопление, от субсидирана заетост..., че ако не е тази партия ще мизеруват, гладуват и студуват. За това са виновни и т.н. "десни партии", които с десен популизъм искат са спечелят избори в държава с над 65% - 70% бедно необразовано население("ляво" по природа). Партийните платформи и предизборните кампании на така наречените "десни" партии са НЕКАДЪРНИ, правени от некадърници включително лидерите им са некадъраници. А пък политическите кампании на така наречените леви партии са правени от лъжци и мошеници.
    Затова 60% от българите не гласуват, защото избора е между некадърник и мошеник-лъжец. Не благодаря, не искам нито един от тях да ме управлява. За това или не гласувам или гласувам протестно.

    Проблема е и в данъчно-осигурителната система, което е в основата на мизерията и бедността в България. Тази система беше въве