Отидете към основна версия

4 116 13

Проф. Николай Радулов пред ФАКТИ: Корупцията остава на заден план, ако слушаме заявките на кабинета (ВИДЕО)

  • николай радулов-
  • гешев-
  • кабинет-
  • денков-
  • габриел

Явно в разговора, който Гешев пусна, не получи гаранции, и сега реши, че трябва да втвърди тона и да покаже, че и той е в състояние на контролира процесите, казва експертът

Снимка: Факти.бг

В последния месец не се чува нищо за борба с корупцията, ако слушаме заявките на тези, които искат да управляват. И двете партии в парламента, които се канят да управляват, изтъкват като приоритети неща като влизането в Шенген, използването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, въвеждането на еврото. Това са основните приоритети, за които те говорят. Корупцията май остана на заден план. Това се дължи или на липсата на капацитет, или на политическа воля и желание. Нека да видим академик Николай Денков и Мария Габриел как изобщо ще управляват, защото виждаме, че има сериозно брожение и в средите на ГЕРБ, и в средите на „Продължаваме промяната“. В момента говорим за кабинета като за нещо, което е много несигурно. Все пак вторият мандат още не е даден. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ проф. Николай Радулов, бивш депутат, експерт по национална сигурност и преподавател в НБУ.

Попитан за случващото се в прокуратурата, той каза, че процесите са много динамични.

„За отстраняването на главния прокурор вече има открита процедура, но тази процедура, за да успее, трябва срещу Гешев да гласуват 17 члена на ВСС. До оставка едва ли ще се стигне, защото в момента текат кратки срокове, а и в самия ВВС няма такова мнозинство. Този ВСС може да отстрани Гешев с квалифицирано мнозинство, но не вярвам, че такова ще се събере. Иначе в парламента има внесен законопроект, според който главният прокурор може да се освободи с просто мнозинство от 13 гласа. Ако този законопроект мине бързо в парламента, може другия месец пак да му се иска оставката и това да мине по новата процедура“, добави Радулов.

„Тази реакция от страна на главния прокурор, визирам неговата пресконференция, има за цел единствено да отправи заплахи към тези, които отказват да го подкрепят сега, но го поставиха на поста. Явно в разговора, който той пусна, не получи гаранции, и сега реши, че трябва да втвърди тона и да покаже, че и той е в състояние на контролира процесите. Ще видим какво ще стане“, каза още гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.

Свързани новини