Отидете към основна версия

7 979 17

Адвокат Александър Кашъмов пред ФАКТИ: Видно е, че Гешев беше принуден да си тръгне (ВИДЕО)

  • алексадър-
  • кашъмов-
  • адвокат-
  • всс-
  • гешев-
  • сарафов-
  • пленум-
  • избор

Изборът в момента някак не прави легитимен Сарафов като изпълняващ длъжността главен прокурор, казва юристът

Снимка: Факти.бг

Нека да кажа на първо място, че стъпката да бъде премахнат Иван Гешев като главен прокурор беше много важна, защото тя показа, че самовластието няма място в българската прокуратура. Същевременно е много неприятен знак това, че неговата „дясна ръка“ – Борислав Сарафов, го замени. Това създава неприятният привкус за една чисто персонална промяна, но не и на системата. Считам и призовавам Пленума на ВСС, който ще заседава в четвъртък по инициатива на министъра на правосъдието, да поеме случая в ръце. Защото главен прокурор се избира от Пленума, следователно и неговият заместник и временно изпълняващ длъжността трябва да бъде евентуално избран по този начин. Ние се намираме в прецедент, но смятам, че това е правилният изход от тази ситуация. Изборът в момента някак не прави легитимен Сарафов като изпълняващ длъжността главен прокурор. Това коментира пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ адвокат Александър Кашъмов.

„Статутът на господин Сарафов е под въпрос и може да бъде атакуван. Това е въпрос, който предстои да се разгърне, ако ВСС не вземе своето сериозно и отговорно решение. Иначе може да има опити решението да се обжалва във Върховния административен съд. Тук е много интересно това, че то може да се прави от хората, които бяха другите кандидати в процедурата. Заместник-главният прокурор госпожа Машева, но имаше и други кандидатури освен господин Сарафов. Тези хора имат пряк интерес да атакуват този избор и да задействат системата така, че тя да вземе решение. Това е смисълът на правовата държава. И аз призовавам тези, които имат възможност, да го пожелаят, защото това са въпроси, чрез които ние - като общество, ще знаем какво и как следва", каза още юристът.

"Истината е, че в момента се отворила една зора, една светлина да започне съдебна реформа и тя не трябва потъпквана от самото си начало. Видно е, че господин Гешев беше принуден да си тръгне и то без да очаква това. А ние - 10 адвокати, призовахме това още при неговия избор. Тази рокада е и сигнал към всеки бъдещ главен прокурор, че това е една позиция, в която те не могат да се чувстват като тирани, като самовластници. Така че промените, сами по себе си, са важни да продължат, защото гражданите чакат справедливост, чакат борба с престъпността, чакат разследвания по високите етажи на властта. Не може хората в „театъра“, които ние гледахме години наред, да се правят, че са част от борбата с престъпността“, добави той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини