Отидете към основна версия

4 152 24

Доц. Огнян Боюклиев пред ФАКТИ: Нашите едри зърнопроизводители са джуджета в сравнение с украинските (ВИДЕО)

  • огнян-
  • боюклиев-
  • зърно-
  • украйна-
  • сделка-
  • ес-
  • регламенти-
  • българия

Никой не изследва продукцията от Украйна за ГМО, казва експертът

Снимка: Факти.бг

Нашите едри зърнопроизводители са джуджета в сравнение с украинските, ако говорим за мащаби. Там има четирима огромни играча, а вече се намесиха американски мултикомпании и Китай. Промени във вноса на зърно от Украйна има на ниво ЕС. Румъния също каза, че ще разреши вноса, но си даде месец срок, за да има време да преговарят с украинската страна. Да се регламентират квоти и т.н. ЕС е за солидарност с Украйна и нещата се взимат като решения на централно ниво. В този смисъл петте страни, които са против вноса, се заговори, че могат да получат глоби. Няма да стане. Украйна е асоцииран член на ЕС и текат срокове, в които тяхното производство трябва да се приведе във вид, в който да отговаря на всички изисквания. България е минала по този път. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

„Притеснително е това, което каза земеделският министър, че преди забраната у нас се влизали стоки от Украйна на по-висока цена от пазарната и на много по-високи цени от това, което е било на склад при нашите производители. Те са били готови да го продадат на преработватели, но като процес това е много скандално. Това е точно сделката. Това е скандално. Някой играе някаква роля“, добави експертът.

„Какво наблюдаваме в момента. Пред „Лукойл“, където е терминалът за дизел, виждаме украински цистерни. Същите опашки могат да се видят и на Дуранкулак. Дизелът е руски, а този дизел отива за танковете в Украйна. Един от големите зърнопроизводители в Украйна внася и дизел. Трябват пари, за да се купува дизел. Този човек контролира износа на зърно, но и снабдява въоръжените сили с нафта. Трябва да се заплаща горивото, което явно отива за войната. Ясно е, че тези пари от износа на зърно са нужни за военни цели. Не мога да го твърдя на 100%, но това са фактите и логиката, които са очевидни. Войната е нещо много мръсно“, добави той.

„У нас казват, че се проверява зърното от Украйна, но не се изследва дали сортът е ГМО. Защо? Изследването е много скъпо. Продукцията се изследва за тежки метали и други неща, които са отрицателни, разбира се, но не и за ГМО“, каза още доц. Боюклиев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.

Свързани новини