Отидете към основна версия

2 754 8

Димитър Гърдев пред ФАКТИ: Ние сами се поставихме в такова положение България да бъде държана извън Шенген (ВИДЕО)

  • димитър-
  • гърдев-
  • шенген-
  • българия-
  • ес-
  • ек

Да правим регионални договорки – примерно само с Румъния, не е добре, защото на това ще възразят страните, основали ЕС, казва анализаторът

Снимка: Факти.бг

Ние сами се поставихме в такова положение България да бъде държана извън Шенген. И това се прави по чисто вътрешно политически за някой държави причини. Искам много ясно да кажа, че критериите за Шенген не включват промяна в законодателството, не включват промяна на специалните служби. България абсолютно доброжелателно прие изисквания и първото, което направихме като грешка, бе да се съгласим на нещо, което не се изисква. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ международният анализатор Димитър Гърдев.

„Така България беше поставена в една ситуация, в която нямаше конкретни записани точки, които трябва да бъдат изпълнени, но се изискваше това от нас. България от 11 години е готова по всички технически изисквания за Шенген, но поради добронамерено отношение върху нас бяха прилагани двойни стандарти“, добави анализаторът.

„Сега пак се прокарва искане за България да има отделен доклад, което не е типично. ЕК ще направи доклад за всяка страна от Шенген, а за България да е отделно. Това не е сериозно. Да правим регионални договорки – примерно само с Румъния, не е добре, защото на това ще възразят страните, основали ЕС“, добави гостът.

"Конфликтът Израел - "Хамас" трае вече три поколения и за мен не е изненада. Ескалацията сега обаче е сериозна. Има различни теории за равитието на конфликта, който ще навлезе определено във военна фаза", каза още Гърдев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини