Отидете към основна версия

2 372 56

Мая Манолова пред ФАКТИ: Всичко от случващото се около Паметника на Съветската армия е незаконно (ВИДЕО)

  • мая манолова-
  • паметника на съветската армия-
  • демонтаж-
  • община-
  • министър-
  • културата-
  • протести

Това напрежение ще ескалира, каза лидерът на „Изправи се БГ“

Снимка: Факти.бг

Всичко от случващото се около Паметника на Съветската армия е незаконно. Трябва да има съгласуване и от министерството на културата и във ФАКТИ това го описахте. Паметникът е част от архитектурния ансамбъл в центъра на столицата и там никакви действия не могат да бъдат извършвани и без ответно съгласуване с министъра на културата. Всичко е незаконно и поради тази причина ние поискахме незабавно да бъдат спрени тези вадалски действия. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Мая Манолова, лидер на „Изправи се БГ“.

„Всички действияа просто се извършват без административен акт и не се основават на закона. Сега се изтъква мотивът за демонтирането, че паметникът бил опасен за гражданите. Това основание е най-артикулирано, но и то трябва да има своите съответни актове и да се минат процедурите. Иначе и областният управител, и районният кмет, и кметът на столицата просто действат незаконно. Свидетели сме на повреждане, на унищожаване, на вандализъм на публично имущество. Тези хора трябва да си понесат наказателната отговорност“, добави тя.

„Най-малко очаквам прокуратурата да се самооцензира. Какво издигаше „сглобката“ като верую… Нали се бореха за върховенство на правото, за съдебна реформа и сега ги гледаме да извършват подобни талибански незаконни прояви в центъра на столицата, нарушавайки закона, газейки закона. Решиха да го правят и го правят. Ако бяха издали заповед за премахване, можеше да обжалваме, да има съдебен контрол, да се види, че всичко е по закон. Но, не. Те си мислят, че са над закона. Просто са се самозабравили. Това, че имат 164 депутати в едно позорното съгласие между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, не ги прави силни, защото те просто разделят хората. Това е позор. Ето така се настанява разделение и омраза в обществото. Това напрежение ще ескалира. Това, че имат конституционно мнозинство, не значи, че хората ще ги търпят“, каза още Манолова.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.

Свързани новини