Отидете към основна версия

3 342 75

Ива Митева пред ФАКТИ: Реформа от хора, които никога не са работили в съдебната система, няма как да работи (ВИДЕО)

  • ива-
  • митева-
  • промени-
  • конституция-
  • реформи

Промяната в закон не е просто сядаш и драскаш някакъв текст, а е процес, за който трябва много знание, много опит, много можене, казва гостът

Снимка: Факти.бг

Навреме напуснах, защото не ми беше мястото в този парламент, с това ниско ниво на законодателство. Отсъствието ми от този парламент не беше фатално, а в същото време и съм доволна, че бях освободена от Народното събрание. Иначе може би случващото се щеше да ми тежи на съвестта при всички тези промени, които се направиха в Конституцията, защото най-обикновено политиците си измиват ръцете с експертите. Когато нещо не е така, както са искали, не се случило и когато нещо се е оказало неработещо, виновни са експертите. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Ива Митева, бивш председател на НС и депутат.

„За съжаление, не са добри не само текстовете, свързани със служебните правителства, а и текстовете за изборите като цяло. Всички тези текстове бяха променени. Защо се бързаше? Всички това се питаме… Защо се бързаше с тази промяна или реформа. Вижте, трябва да знаете какво означава тази дума реформа, каква е целта, какво искате да постигнете с тази реформа. Няма как да направите реформа в нито една сфера без хората, които са в тази сфера, да участват в реформата. Когато правят реформа хора, които никога не са работили в съдебната система, няма как да ме убедите, че тази реформа ще сработи. Когато не се вслушате в конституционалистите, няма тези как тези промени да са качествени. Промяната в закон не е просто сядаш и драскаш някакъв текст, а е процес, за който трябва много знание, много опит, много можене“, добави гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.

Свързани новини