Отидете към основна версия

2 064 16

Любомир Каримански пред ФАКТИ: Асен Василев прави грешка, защото раздува бюджета (ВИДЕО)

  • любомир-
  • каримански-
  • бюджет-
  • митници-
  • асен-
  • василев

Право на Асен Василев е да работи с екип, на който той има вяра, обяви икономистът

Снимка: Факти.бг

За мен Асен Василев прави една и съща грешка, която я има и дори в Министерството на финансите . В пролетната прогноза, която излезе преди дни, има грешка в приходната част, защото е раздута. По същия начин и бюджетът е раздут. Брутният вътрешен продукт на България за 2023 година според планираното трябваше да бъде 190 милиарда лева, а имаме събрани 183 милиарда. 7 милиарда сме на минус и те ще тежат всеки ден и върху дефицита на касова основа. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Любомир Каримански, бивш депутат и икономист.

„Не знам да има официални изявления от ДАНС и новата комисия КПКОМПИ за случващото се в Агенция „Митници“, но тук най-важното нещо е дали ще има безспорни и благонадеждни доказателства, за нещо, което си заслужава да се работи в борбата срещу корупцията. Мисля , че това обхваща едни по-стар период за работата на митниците. Съмнявам се, че обхваща периодът на госпожа Банкова, по-точно за двата месеца, в които тя е директор на митниците. Със сигурност става въпрос за по-дълъг период от време“, сподели гостът.

„Асен Василев има правото да назначава директорите на агенциите, които са на подчинение на Министерството на финансите. Василев не е задължен по никакъв акт да се съобразява с министър-председателя, защото чухме Денков да казва, че назначението е на Василев. Да, правото на Асен Василев е да работи с екип, на който той има вяра, за да може да постигне съответните резултати. Нека да погледнем какво се случва в митниците? Със сигурност в момента не са постигнати тези резултати, които са желани. Сега бившият директор на митницата става негов съветник, а госпожа Банкова става директор на Агенцията . Какво имаме? През 2022 година митническите приходи са изпълнени на 118%. През 2023-а имаме неизпълнение с 20%!? Какво означава това… 2023-а сме 20% минус като приходи на митниците“, каза още Каримански.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини