Отидете към основна версия

3 215 14

Георги Тодоров пред ФАКТИ: Никога досега БПЦ не е влизала в съслужение с разколници (ВИДЕО)

  • георги-
  • тодоров-
  • митрополит-
  • николай-
  • истанбул-
  • служение-
  • вартоломей-
  • бпц

Пловдивският митрополит Николай, заедно с митрополитите Старозагорски и Доростолски, създадоха някакъв прецедент, казва богословът

Снимка: Факти.бг

Пловдивският митрополит Николай ръководи лично съботната литургията миналата седмица в храма “Свети Стефан” в Истанбул. Негово високопреосвещенство бе специален гост на Вселенската патриаршия. След това митрополит Николай участва заедно с Вселенския патриарх Вартоломей в службата в Рибната църква. Както е известно, българският Свети Синод не изпрати представители на последния вселенски събор на православните църкви на остров Крит. По-късно обаче напрежението бе преодоляно, а негово светейшество Вартоломей бе в България за поклонението пред тленните останки на Патриарх Неофит, който почина през март.

„Никога досега Българската православна църква не е влизала съслужение с разколници. Разколи има навсякъде по света. Има големи и малки разколи. Това, което направи Николай, никога и никой не си го е позволявал. Това е тежко нарушение на канона на църквата. Това обаче ще е още по-тежък бумеранг, защото това е антибългарско. В момента, в който ние дадем правото на цариградския патриарх да се намесва в каноничната територия на автокефална църква, автоматично му даваме правото да се меси в нашата канонична територия. Ние минаваме на подчинение срещу принципа на автокефалността на поместните църкви“, обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ богословът Георги Тодоров.

„Пловдивският митрополит Николай, заедно с митрополитите Старозагорски и Доростолски, създадоха някакъв прецедент, а това става както преди избора в Сливен, така и за патриарх на Българската православна църква. Дори това служение на Николай в Истанбул не е регламентирано от Светия синод. Сайтът на БПЦ премълчава за тази акция, която е без прецедент. Никога досега Българската православна църква не е влизала в съслужение с разколници“, каза още богословът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.

Свързани новини