Last news in Fakti

23 Май, 2024 14:22 3 103 14

Георги Тодоров пред ФАКТИ: Никога досега БПЦ не е влизала в съслужение с разколници (ВИДЕО)

  • георги-
  • тодоров-
  • митрополит-
  • николай-
  • истанбул-
  • служение-
  • вартоломей-
  • бпц

Пловдивският митрополит Николай, заедно с митрополитите Старозагорски и Доростолски, създадоха някакъв прецедент, казва богословът

Георги Тодоров пред ФАКТИ: Никога досега БПЦ не е влизала в съслужение с разколници (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Пловдивският митрополит Николай ръководи лично съботната литургията миналата седмица в храма “Свети Стефан” в Истанбул. Негово високопреосвещенство бе специален гост на Вселенската патриаршия. След това митрополит Николай участва заедно с Вселенския патриарх Вартоломей в службата в Рибната църква. Както е известно, българският Свети Синод не изпрати представители на последния вселенски събор на православните църкви на остров Крит. По-късно обаче напрежението бе преодоляно, а негово светейшество Вартоломей бе в България за поклонението пред тленните останки на Патриарх Неофит, който почина през март.

„Никога досега Българската православна църква не е влизала съслужение с разколници. Разколи има навсякъде по света. Има големи и малки разколи. Това, което направи Николай, никога и никой не си го е позволявал. Това е тежко нарушение на канона на църквата. Това обаче ще е още по-тежък бумеранг, защото това е антибългарско. В момента, в който ние дадем правото на цариградския патриарх да се намесва в каноничната територия на автокефална църква, автоматично му даваме правото да се меси в нашата канонична територия. Ние минаваме на подчинение срещу принципа на автокефалността на поместните църкви“, обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ богословът Георги Тодоров.

„Пловдивският митрополит Николай, заедно с митрополитите Старозагорски и Доростолски, създадоха някакъв прецедент, а това става както преди избора в Сливен, така и за патриарх на Българската православна църква. Дори това служение на Николай в Истанбул не е регламентирано от Светия синод. Сайтът на БПЦ премълчава за тази акция, която е без прецедент. Никога досега Българската православна църква не е влизала в съслужение с разколници“, каза още богословът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    5 22 Отговор
    И за какво пускате такива статии? За да петните митрополитите на Българската православна църква! Срам и позор!

    Вече ви казах, че митрополит Николай е един от най-здравите и читави епископи на Българската православна църква! - и това го е доказал многократно!

    Той не допусна папата да влезе в православен храм и да го оскверни, защото папата е еретик.
    По негова(на митрополит Николай и ловчанския митрополит Гавриил) Българската православна църква отказа да участва на позорния събор в Крит през 2016г.

    Така, че нека не го съдим, докато не станат ясни всички факти и обстоятелства по този случай!

    Коментиран от #12

  • 2 Православен

    15 21 Отговор
    Всички руски петоколонници следват плътно инструкциите на КГБ попа в Москва и плюят по украинските свещеници.

    Всъщност цялата РПЦ е в нарушение на религиозните норми, защото "благославя" геноцид, масово изтербление и военни престъпления на руския режим.
  • 3 Благой от СОФстрой

    14 16 Отговор
    Въпреки че християнството е дошло в "рашлийскo" от Първото Българско Царсво в последствие БПЦ е слугинствала и до днес на "гундяйството и пулераZма! Е като тоа никаквец!
  • 4 Е.С.

    18 12 Отговор
    Николай, Киприян и Наум са разколници, щом влизат в съслужение с разколници. Водят БПЦ към погибел. Ние - вярващите сме Църквата и трябва да ги осъдим, за да не погинем с тях!
  • 5 Тома

    16 4 Отговор
    Ами дядо Николай е много грешен пред посолството и каквото му кажат това прави също като тиквата
  • 6 Генади Стоилов

    12 11 Отговор
    Госпожо Маринкова, тук ви вкараха в схема. Какво прави Г. Тодоров при вас да коментира като футболен коментатор действия на митрополити и да налага сбърканите си разбирания за църквата. Моля подбирайте си гостите.

    Коментиран от #11, #13

  • 7 Кольо

    10 0 Отговор
    Това е вярно!
    С разколници не,но със съмишлениците от ДС,дружба завинаги!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 как е пловдивският ники

    3 0 Отговор
    с ролекса и беемвето от още онова време? Сега на какво ли ниво е по доходи и благоденствие? Там му е интересът! Безобразие и падение за БНЦ ще бъде тази кохорта от лица от синода да управляват БПЦ. По-добре да си извикаме фори светулката!
    Срам! Не стига, че ПОЧТИ НИЩО не прави църквата за хората, че не се свени от протестите срещу тях, ами и са нахални!