Отидете към основна версия

3 496 14

Георги Тодоров пред ФАКТИ: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква (ВИДЕО)

  • георги-
  • тодоров-
  • николай-
  • митрополит-
  • цариградска патриаршия-
  • бпц-
  • покушение-
  • сливенски

Може да видим какво пише на сайта на Цариградския патриарх, че той е „пръв сред равни“, казва богословът

Снимка: Факти.бг

Миряни и свещеници посрещнаха избора на Знеполския епископ Арсений за Сливенски митрополит с надежда напрежението да свърши. Но срещу избора имаше и протести. Предшественикът на Арсений - Йоаникий, почина през януари. Епархийският избор през февруари бе касиран заради обвинение в сговор между избирателите. Последваха протести с искане да бъде назначен избраният тогава епископ Йеротей, а последваха скандали, разделяне на свещениците на лагери и взаимни обвинения за финансови злоупотреби и нарушаване на каноните на църквата.

„Какво се оказа, че срещу протестиращите, сред които съм, няма аргументи. Но имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква. Нека обясним в какво се състои това покушение, как ликвидираме самостоятелността на църквата ни. Това е чудо нечувано, защото са нарушени два канона, но те имат общ корен. Общата служба на митрополит Николай и други митрополити в Турция е нарушение и трябваше да има извинение, но не сме чули такова. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ богословът Георги Тодоров.

„Сега може да видим какво пише на сайта на Цариградския патриарх, че той е „пръв сред равни“… Ако приемем това, това означава, че сме му позволили да се меси във вътрешните работи на поместните църкви, включително и на българската църква. В това се състои главното историческо нарушение. Това виждаме на главната страница на Цариградската патриаршия. Цариградският патриарх се е качил върху трибуна с три стъпала, за да покаже, че той е пръв, а другите са подчинени. Вселенски патриарх е куха титла, но ни се казва сега „… аз командвам другите патриарси, но и българския“. В този смисъл никакви лични амбиции не могат да оправдаят едно такова покушение срещу суверенитета на българската църква, което покушение я поставя в подчинение“, добави той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.

Свързани новини