Last news in Fakti

28 Май, 2024 15:28 2 807 14

Георги Тодоров пред ФАКТИ: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква (ВИДЕО)

  • георги-
  • тодоров-
  • николай-
  • митрополит-
  • цариградска патриаршия-
  • бпц-
  • покушение-
  • сливенски

Може да видим какво пише на сайта на Цариградския патриарх, че той е „пръв сред равни“, казва богословът

Георги Тодоров пред ФАКТИ: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Миряни и свещеници посрещнаха избора на Знеполския епископ Арсений за Сливенски митрополит с надежда напрежението да свърши. Но срещу избора имаше и протести. Предшественикът на Арсений - Йоаникий, почина през януари. Епархийският избор през февруари бе касиран заради обвинение в сговор между избирателите. Последваха протести с искане да бъде назначен избраният тогава епископ Йеротей, а последваха скандали, разделяне на свещениците на лагери и взаимни обвинения за финансови злоупотреби и нарушаване на каноните на църквата.

„Какво се оказа, че срещу протестиращите, сред които съм, няма аргументи. Но имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква. Нека обясним в какво се състои това покушение, как ликвидираме самостоятелността на църквата ни. Това е чудо нечувано, защото са нарушени два канона, но те имат общ корен. Общата служба на митрополит Николай и други митрополити в Турция е нарушение и трябваше да има извинение, но не сме чули такова. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ богословът Георги Тодоров.

„Сега може да видим какво пише на сайта на Цариградския патриарх, че той е „пръв сред равни“… Ако приемем това, това означава, че сме му позволили да се меси във вътрешните работи на поместните църкви, включително и на българската църква. В това се състои главното историческо нарушение. Това виждаме на главната страница на Цариградската патриаршия. Цариградският патриарх се е качил върху трибуна с три стъпала, за да покаже, че той е пръв, а другите са подчинени. Вселенски патриарх е куха титла, но ни се казва сега „… аз командвам другите патриарси, но и българския“. В този смисъл никакви лични амбиции не могат да оправдаят едно такова покушение срещу суверенитета на българската църква, което покушение я поставя в подчинение“, добави той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спас

    14 24 Отговор
    Нас ни интересува като народ само дали единия не е завършил в Масква и дали московския патриарх от КГБ не му е приятел.Щото ще сме тъжни.
  • 2 Град Козлодуй

    11 1 Отговор
    Бог е Любов
  • 3 Църквата вече не съществува

    16 14 Отговор
    Покушението срещу имунитета на БПЦ е успешен още през 1944г. извършен от комунистите. Църквата е овладяна от агенти, подчинена на идиологиите на комунизма и превърната в недействащо чучело.
  • 4 Мъдрият

    6 12 Отговор
    Сега, не знаем всички факти по този случай за Богослужението в "Константинопол", където са били и Български епископи, за да коментираме и съдим прибързано!

    И никой никога не е смятал или признал патриарх Вартоломей за нещо повече от другите патриарси! И от Българската Православна църква - също!

    А относно избора на Сливенски митрополит и патриарх:

    За пореден път ви обяснявам, че Бог определя тези неща, а хората са само инструменти в Божиите ръце!

    Затова не плюйте и не съдете Божиите служители! Защото всеки гласува според съвестта си.
    И проблемът не идва от тях, а от миряните, от хората в България, защото се отдалечиха от Бога и не живеят Богоугодно...

    Знаете ли, защо беше касиран първият избор на Сливенски митрополит? - защото в паузата между първи и втори тур е имало епархийски съветници(миряни), които са се наговаряли как да гласуват на втория тур - което е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО И ЗАБРАНЕНО, защото е ИЗМАМА! (всеки е длъжен да гласува по съвест и без да се съветва с другите)
    Целта е била да се избере първия кандидат, и затова са се наговаряли - да изберат втори "неизбираем" кандидат, за да може Светия Синод да избере първия. Разбирате ли тънкото коварство и измама тук! - И затова Светия Синод нямаше друг избор освен да касира този вот - и да отстрани тези двама кандидати от следващия избор!

    А за патриарх - не се тревожете! Бог отдавна е определил, кой е достоен да заеме този пост!

    Както вече ви обясних - и косъм от главите ни не
  • 5 Мъдрият

    6 9 Отговор
    Както вече ви обясних - и косъм от главите ни не пада без Божията воля, а още по-малко може да се избере свещеник, епископ или патриарх без да има Божията Воля за това!

    Така, че не правете интриги, а оставете Светия Синод да реши на спокойствие!
  • 6 БамБам

    15 4 Отговор
    Ние държава нямаме за църква ще се кахъря.
    За тези изветряли попове.
    Навремето Варненския митрополит строеше хотел и казваше ,че хотела бил на господ.
    А, доколкото знам, Господ,казваше:
    -Вън търговците от храма!
  • 7 историята

    20 8 Отговор
    Какви 1944 година, неграмотнико. ВЪЛКО чЕРВЕНКОВ ВЪЗСТАНОВИ ПАТРАРШИЯТА. дОТОГАВА БЕ ЕКЗАРХИЯ.
    За историческо сведение, в Русия, през 1(943 год. ,СТАЛИН ВЪЗСТАНОВИ РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА.
    Май лошите комунисти са по-християни от вас плювалниците„ Познавах комунист на ръкъвъден пост, който през петдесетте години, разреши материали за строеж на нова църква в Пловдивско.

    Коментиран от #11

  • 8 Такаааа

    7 13 Отговор
    Интервюто на Димитър Стоянов за Алексей Петров стоя 10 минути на първа страница. Интервюто на този никой стои вече час. Извод: Определено прорашистки сайт.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Цариградският патриарх

    10 2 Отговор
    е майор от Турската армия.
    ЦРУ го докара от Щатите и отрови предшественика му в Швейцария
    Роден е в Турция.
    Срещу пари даде томос на украинците .
    Сега ще даде и на македонците
  • 11 Ей другар от историята

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "историята":

    Ти знаеш ли другарче, че комунягите унищожиха църквата и православието!!!. Как може да вярваш на хора сатанисти да подпомагат Християнството???. Та нали всички Истински свещеници и Синод бяха унищожени и от Москва бяха изпратени онези с пищова под расото да ръководят БПЦ, и всичко което хората изповядаха се докладваше и следеше от службите. Така, че тези техните наследници с петолъчки по челата продължават тяхното пъклено дело и какви "отци" могат да бъдат???.
  • 12 Някой

    5 0 Отговор
    Аз не искам ама другите ме карат…?
    патриарх майна.
  • 13 ВЕНЪМ

    1 0 Отговор
    тия попове са като политиците ни сега крадливи и лъжливи православната вяра е има но поповете се возят в бентлита вярата е в душите ни не в попа !!!господ е казал вън търговците от храмовете!!!
  • 14 И САТАНА СЕ ПРЕПРАВЯ НА

    0 0 Отговор
    СВЕТЪЛ АНГЕЛ И НЕГОВИТЕ СЛУГИ