Отидете към основна версия

2 663 17

Владимир Трифонов пред ФАКТИ: Северна Корея ясно изрази подкрепата си за Русия в конфликта с Украйна (ВИДЕО)

  • владимир-
  • трифонов-
  • путин-
  • русия-
  • украйна-
  • северна корея-
  • посещение-
  • сащ

Путин вече осъзнава, че независимо от всички усилия, които полага, ще трябва да търси и укрепва партньорства с държави извън Запада, казва гостът

Снимка: Факти.бг

24 години пауза… Това е едно от най-характерните неща, свързани с посещението на Владимир Путин в Северна Корея. Досега Русия се придържаше към международните санкции към Северна Корея и не ги „спъваше“ чрез правото си на вето в ООН. Но сега бе подписан документ, който е много значим. Северна Корея подкрепя ясно „военната операция“ на Русия в Украйна! Отношенията между двете страни започнаха нов етап миналата година, когато Лавров бе на посещение, но тогава до договори не се стигна. А сега, след като Западът санкционира Русия за пореден път, Путин отиде в Пхенян. Просто Русия сега гледа да създава нови партньорства в тази тежка международна обстановка. Москва може да промени тактиката, към която се придържаше. Русия балансираше в международните отношения, но постепенно увеличаваща се откри подкрепа за Украйна от страна на САЩ и Запада определено променя ситуацията. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ международният анализатор д-р Владимир Трифонов.

„Досега Русия реагираше само със словесни предупреждения, но те не бяха подкрепени от действия. Визитата в Северна Корея е като отговор на това самочувствие на Запада, което смята да увеличи подкрепата си за Украйна, след като скоро бе прието решение за нови 50 милиарда евро помощ. А това са част от конфискуваните руски активи в западни банки. Преди дни Путин направи последното си предложение за мир на Украйна, а то бе отхвърлено. Путин вече осъзнава, че независимо от всички усилия, които полага, ще трябва да търси и укрепва партньорства с държави извън Запада. Какво прави впечатление. Преди Северна Корея Путин посети Беларус, после Китай – един от най-важните партньори, посети Узбекистан - ключова държава за централна Азия, а сега е във Виетнам“, добави гостът.

„В Северна Корея бе подписано споразумение, което е впечатляващо. Става въпрос за договор, който предвижда военно сътрудничество и взаимопомощ между двете държави, ако някоя от тях бъде нападната. Действията са абсолютно равноправни в това споразумение. Ако страна реши да го напусне, трябва година по-рано да предупреди. Освен във военната сфера, двете държави ще си сътрудничат в икономиката, културата, националната сигурност. Ким Чен Ун е първият лидер в света, който ясно и открито подкрепи „специалната военна операция“ в Украйна. Дори и най-близки държави до Русия – като Беларус и Иран, не са използвали такава формулировка, а провеждат политика на неутралитет - не осъждат, но и не вземат страна. А Северна Корея ясно изрази своята подкрепа за Русия в конфликта с Украйна“, каза още гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини