Отидете към основна версия

3 908 25

Николай Хаджигенов пред ФАКТИ: Очаквали ли сме нещо смислено от Атанасова и Белазелков в Конституционния съд? (ВИДЕО)

  • николай-
  • хаджигенов-
  • кс-
  • атанасова-
  • белазелков-
  • съдии-
  • съд

Този Конституционен съд и с тази политическа квота в него – той е мъртво роден, казва юристът

Снимка: Факти.бг

Очаквали ли сме някакво нещо смислено от Десислава Атанасова и от Борислав Белазелков в Конституционния съд (КС)? Самият КС е нещо много хубаво. Пред десетина години написах статия защо нашия КС е безсмислен съд. И това е така, защото политическата квота в този Конституционен съд е… Десислава Атанасова… Преди имаше други. Когато се избират членове на КС, се игнорират професионалните качества, морални, нравствени и така нататък. В КС има критерии - хора на президента, хора на най-голямата политическа сила. И когато това е така, получаваш Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Това е резултатът. Този Конституционен съд и с тази политическа квота в него – той е мъртво роден. И после се чудим защо взима такива политически безумни решения. Вижда се как са гласували хората на президента, хората на ГЕРБ. Борисов ги предупреди сутринта в деня на гласуването, че трябва да внимават. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ адвокат Николай Хаджигенов от гражданско сдружение “Ние идваме“.

„Къде остава конституционната жалба… В този ѝ вид няма никакъв смисъл, защото малко хора могат да я подават. Но чуваме, че ако се допусне, съдът щял да бъде затрупан от работа. Ми, нали това е смисълът на съда – да работи, да е товарен. Другото е отказ от правосъдие“, сподели още Хаджигенов.

„Не виждам сега да има доволни от тези, които направиха промените в Конституцията. Ограничиха избора на президента по отношение на бъдещ служебен кабинет и сами се набутаха в патова ситуация. Нали те ограничиха избора за служебен премиер. И кой ще е следващият… Преди време направихме една правна конференция, за да покажем на всички тези неграмотни "йористи" в ПП-ДБ как трябва да изглежда една реформа в правосъдието. Събрахме се целият елит на практиците у нас, но тях това не ги интересува, защото те си ги разбират нещата, нищо че никой не е виждал Съдебната палата отвътре, а само отвън“, добави гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.

Свързани новини