Отидете към основна версия

1 682 28

Отсечени дървета и строеж на ул. „Опълченска“ - ето какви документни проблеми има… Тома Белев пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • тома-
  • белев-
  • еколог-
  • строеж-
  • опълченска-
  • дървета-
  • сеч-
  • отрязани

Общината предприема политика на свършения факт, казва екологът

Снимка: Факти.бг

Разбрах за проекта на ул. „Опълченска“ чак сега, въпреки че живия на 100 метра по-нагоре на улицата. През юли месец стана ясно, че ще се махат дървета, ще се разширява булевардът. Попитах къде да го намерим проекта, но се оказа, че проектът не е публичен, и трябваше да го изтегля от документите на Обществената поръчка. Проектът е правен през 2021 година. Когато го разгледах, разбрах, че има проблеми. Стана ми още повече ясно, че ако обикновен гражданин или бизнесмен тръгне да реализира по този начин проект, всички държавни и общински институции ще скочат върху него. А сега понеже се прави от общината, всички държавни институции си правят пас. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ екологът Тома Белев от „Зелено движение“.

„Когато граждани видяха, че се маркират дърветата за сеч, веднага пуснаха жалби в Столична община и в съда, което би трябвало да спре подобно решение за сеч. Вече има решение на съда, че е било задължително да се спре сечта. От общината спряха за два дена, а на третия ден ги отсякоха дърветата. И едва след това от общината депозираха част от жалбите в съда. И какво излиза – от общината предприемат стъпки, които не би трябвало да предприемат, само и само да могат да постигнат някакви свои цели. От общината ясно показаха, че не уважават правовата държава. Проблемът не е в 39 отсечени дървета, а в начина на работа. Общината предприема политика на свършения факт“, добави гостът.

„Има и нередности около проекта за строителството, защото в него няма посочен Подробен устройствен план (ПУП), който този инвестиционен проект изпълнява. Това не е случайно. Причината е, че инвестиционният проект, който се изпъл-нява, се различава от ПУП-а, а това е абсолютно забранено според Закона за устройство на територията и е достатъчно основание да се обяви този строеж, който е втора категория, за незаконен. Също така в разрешението за строителство по много странен начин не е посочено къде се извършва строителство, не е посочен номер на кадастрален имот. Това е така, защото има неуредени спорове по собствеността в момента на ул. „Опълченска“. И разрешението за строителство не би трябвало да бъде валидно, след като не е изчистен въпросът с вещите права и собствеността. Това са две основни неща, които никой не коментира, но те са факт“, добави Белев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Свързани новини